TENSIÓ A OCCIDENT

Trump agreuja l'amenaça d'una guerra comercial amb la UE

El president dels EUA apunta ara a la indústria de l'automòbil de la Unió Europea

zentauroepp42377639 president donald trump and first lady melania trump listen t180303192718 / Chuck Burton

la tensió entre els Estats Units (EUA) i la Unió Europea (UE) per la política comercial proteccionista del president Donald Trump augmenta, com a mínim al nivell de declaracions públiques. Trump va trigar poc més de 24 hores a donar  la seva rèplica a l’anunci de la UE que prepara mesures per respondre als plans anunciats pels Estats Units d’incrementar els impostos a les impor-

tacions d’acer i alumini. Trump va pujar ahir un esglaó més en la seva última rèplica als dirigents europeus i va amenaçar, mitjançant el seu habitual sistema de missatges  a Twitter, d’ampliar les seves accions proteccionistes també a la indústria de l’automòbil.

«Si la UE vol incrementar més els seus massius aranzels i barreres a les empreses nord-americanes que fan negocis allà, simplement posarem un impost als seus automòbils que arriben lliurement als EUA. Ells impossibiliten que els nostres cotxes (i altres productes) es venguin aquí. ¡Un gran desequilibri comercial!», va tuitejar Trump.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assenyalar divendres, durant un discurs a l’Ajuntament d’Hamburg (Alemanya), que els europeus també poden prendre mesures similars i que potser serà necessari fer-ho. «Europa s’ha de defensar i es defensarà», va garantir el president de la Comissió Europea. Juncker va recordar que durant la cimera del G20 que es va celebrar l’any passat, precisament a Hamburg, ja va advertir a Trump que no imposés els aranzels, encara que, segons va lamentar, les seves paraules no semblen haver impressionat el líder dels EUA.

«Els auturarem»

En aquella mateixa cimera, però, Trump ja va deixar entreveure les seves intencions respecte a la indústria europea de l’automòbil, a l’afirmar en una entrevista concedida al diari Der Spiegel: «Mirin els milions d’autos que venen als Estats Units. Els aturarem».

Diverses marques europees, com Mercedes-Benz, BMW o Volkswagen, compten amb plantes de producció als Estats Units. Però la relació sectorial entre els dos blocs no passa pel seu millor moment. Una desena d’estats nord-americans van demanar a Volkswagen per les emissions il·legals dels seus motors dièsel. És una batalla contra la contaminació que s’entrecreua amb una lluita per la quota de mercat entre la indústria nord-americana de l’automòbil i l’europea.

Des que és al poder, Trump ha insistit que convé protegir la indústria nord-americana davant el dèficit en la balança de pagaments que Washington presenta en relació amb diversos socis comercials. «Els EUA tenen un dèficit comercial de 800.000 milions de dòlars a causa dels nostres molt estúpids acords i polítiques comercials. Els nostres llocs de treball i la nostra riquesa se’n van a altres països que s’han aprofitat de nosaltres durant anys», va insistir ahir Trump en un altre tuit.