SISME A L'ÀSIA

Almenys dos morts i més de 200 ferits per un terratrèmol a Taiwan

El sisme, de 6,4 en l'escala de Richter ha afectat la zona nord-est de l'illa i ha danyat seriosament sis edificis i nombroses infraestructures

zentauroepp41932837 in this photo released by hualien county fire bureau rescue180206201123 / Hualien County Fire Bureau

Almenys dues persones han mort, una ha desaparegut i 202 han resultat ferides en un terratrèmol de magnitud 6,4 que ha danyat seriosament sis edificis i nombroses infraestructures a Taiwan. Sis edificis de Hualien han resultat greument perjudicat pel terratrèmol, tres d'ells col·lapsats en part, incloent-hi l'edifici A-Guan Hotpot i l'Hotel Tongshuai (Marshall), en què han quedat enterrades diverses plantes inferiors.

Per sort, la majoria dels hostes de l'Hotel Tongshuai eren al cinquè pis i superiors, però tres empleats del primer pis estan enterrats sota la runa i un altre està desaparegut, segons dades dels bombers. Considerant les destrosses ocasionades pel terratrèmol en edificis i infraestructures, les autoritats sospiten que el nombre de morts podria augmentar les pròximes hores, a mesura que es vagin completant les tasques de rescat i desenrunament.

El sisme ha inclinat dos hospitals, l'Hotel Meilun i un altre edifici, ha produït esquerdes en centenars i ha malmès nombroses infraestructures.

Dos ponts de la ciutat de Hualien, d'uns 100.000 habitants, s'han vist afectats i han estat tancats, incloent-hi el pont de Qixingtian, i l'autopista Suhua, degut a nombroses esquerdes i trencaments. Les esllavissades també han afectat l'autopista central de l'illa i la carretera Provincial 11, que segueix oberta, tot i comptar amb esquerdes i desperfectes.

Els carrers de Hualien han registrat esquerdes, trencament de canonades de gas i aigua i el col·lapse de línies elèctrques, que han deixat sense subministrament milers de cases.

El terratrèmol, que s'ha produït dimarts a les 23.50 hora local (15.50 GMT), amb epicentre a 18,3 quilòmetres al nord-nord-est de la ciutat de Hualien, ubicada a l'est de l'illa, ha desencadenat por a tota l'illa, incloent-hi la capital, Taipei. Els carrers de moltes ciutats illenques s'han omplert de gent a la nit, davant la temença que es registressin rèpliques de més magnitud, i molts illencs no han tornat a casa fins a la matinada.

"Tots els mobles s'han mogut i he sortit corrents cap al jardí de la planta baixa i allò ja era ple de gent", ha dit a Efe Jorge González, un espanyol resident a Nou Taipei.

Anell de foc del Pacífic

Des de diumenge, Taiwan registra una forta activitat sísmica, amb 96 terratrèmols en les 24 hores prèvies al de magnitud 6,4 i un de magnitud 6,1 diumenge. Sismòlegs a Taiwan, com el professor Lee Chyi-tyi de la Universitat Central, han afirmat que s'acosta l'inici d'un nou cicle sísmic de cent anys, cosa que ha accentuat el temor dels habitants.

Al segle XX hi va haver dos terratrèmols a Taiwan de 8 graus de magnitud, un el 1910 davant de la costa de Yilan, i l'altre el 1920 al davant de la costa de Hualien, tots dos a l'est de l'illa. Alguns sismòlegs a Taiwan consideren probable que els pròxims deu anys es produeixin terratrèmols de magnitud 8 al voltant de la Fossa Ryukyu, que és a 500 o 600 quilòmetres de Hualien.

Taiwan es troba l'anomenat anell de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica, i el 1999 va registrar un terratrèmol de magnitud 7,6 que va causar 2.415 morts.