REARMAMENT

Rússia posa a prova el bombarder supersònic més gran del món

El president Vladímir Putin presencia en persona les proves en vol de la versió modernitzada del mític avió TU-160

undefined41778970 russian president vladimir putin center speaks to employee180126171612 / Alexei Nikolsky

El Tupolev TU-160, anomenat Blackjack per l’OTAN, està considerat el bombarder supersònic en actiu més gran del món. Dissenyat durant la guerra freda per poder atacar amb armes nuclears objectius a gran distància, és capaç de volar durant 15 hores sense repostar i pot carregar fins a 40.000 quilos d’armes. L’octubre del 2016, dos d’aquests impressionants aparells es van acostar fins a la costa cantàbrica espanyola. Van ser escortats durant el vol per dos 

F-18 espanyols fins que van canviar de rumb. A Síria, han participat en les campanyes aèries contra l’oposició a Baixar al-Assad.

Malgrat que les unitats adscrites a les Forces Aèries russes han sigut regularment modernitzades, la seva producció en sèrie es va cancel·lar el 1992, després de la desintegració de l’URSS.

Vladímir Putin va anar ahir a Kazan, a l’est de Moscou, a presenciar un vol de proves de la versió modernitzada de l’aparell, que portarà el nom de Tupolev TU-160 2M. Una desena d’unitats seran entregades a l’aviació russa abans del 2027.

Segons Tupolev, la marca fabricant, el TU-160 2M serà el 60% més efectiu que la versió soviètica. «És un pas important per desenvolupar la nostra esfera d’alta tecnologia i de reforçar la capacitat del país per defensar-se», va indicar el president Putin en l’acte.