Vanuatu evacua totalment una illa davant l'erupció d'un volcà

Les 8.000 persones d'Ambae seran traslladades a altres illes de l'arxipèlag

zentauroepp40305952 a handout aerial photograph taken on september 26 2017 and 170928112312 / HANDOUT

Les autoritats de Vanuatu han ordenat avui l'evacuació massiva i obligatòria de l'illa d'Ambae, declarada en estat d'emergència, per l'erupció del volcà Manaro, informen avui mitjans locals.

"Les vides de la gent d'Ambae són la nostra prioritat", ha dit el primer ministre d'aquest país insular del Pacífic Sud, Charlot Salwai, a l'ordenar l'evacuació obligatòria que haurà de ser completada el 6 d'octubre, segons cita el diari 'Vanuatu Daily Post' al seu compte de Twitter.

L'alerta va ser fixada en la categoria quatre en una escala de 5, i el volcà està llançant roques, gas volcànic, pluja àcida i cendres a Ambae, on es calcula que hi ha unes 8.000 persones, segons el Departament de Perills Geològics de Vanuatu.

Diversos vaixells estaven en alerta davant la decisió del Consell de Ministres de Vanuatu sobre l'evacuació d'Ambae a les illes veïnes d'Espíritu Santo, Pentecosta i Malekula, segons Ràdio New Zealand.

"No és segura"

L'illa d'Ambae, declarada en emergència, "no és segura", ha dit el coordinador de la Creu Roja de Vanuatu, Dickenson Tevi, en declaracions citades per l'emissora neozelandesa.

Tevi ha explicat que molts veïns han fugit dels voltants del volcà, que s'alça enmig de l'illa, a conseqüència de les erupcions, i que mai abans s'havia evacuat la totalitat de la població d'algun territori d'aquest arxipèlag, ha afegit la font.

El legislador que representa Ambae, Jacob Mata, ha comentat que es calcula que uns 8.000 habitants segueixen a Ambae, la majoria als refugis a prop de les costes a l'espera de ser evacuats.

Tres o quatre dies

L'evacuació "probablement durarà de tres a quatre dies", ha manifestat Mata, i ha comentat que calcula que entre un 15 o 20 per cent dels habitants se n'han anat de l'illa, de 400 quilòmetres quadrats, des que van començar les erupcions en les últimes tres setmanes.

Vanuatu és un arxipèlag de 82 illes -la majoria deshabitades- que s'assenta sobre l'Anell de Foc del Pacífic, una àrea d'intensa activitat sísmica i volcànica per ser un punt de trobada de plaques tectòniques.

Temes:

Volcans