AL DEIXAR LA PRESIDÈNCIA

Aquesta és la carta que va deixar Obama a Trump al Despatx Oval

La tradició mana que el president sortint deixi a l'entrant com a cortesia unes línies escrites a mà i en aquest cas és una missiva de 300 paraules que suposen un elogi als valors democràtics

zentauroepp29062891 us president barack obama signs an executive order in the ov170813110203 / BRENDAN SMIALOWSKI

És una tradició que el president sortint de la Casa Blanca deixi al seu successor una carta manuscrita a l'escriptori del Despatx Oval. La que va deixar fa set mesos Barack Obama a Donald Trump ha sortit avui a la llum pública a través de la CNN. En el text, escrit en un paper doblegat en tres parts i dins d'un sobre, destaca el següent consell: No perdre mai de vista la importància de les institucions democràtiques enmig de la voràgine que implica les lluites polítiques i de poder. La missiva de 300 paraules adquireix un significat especial després del mandat caòtic de Trump.

Aquest és el text de la carta:

"Estimat senyor president, felicitats per una notable carrera. Milions de persones han posat les seves esperances en vostè, i tots nosaltres, independentment del partit, hauríem d'esperar prosperitat i seguretat durant el seu mandat. Aquesta és un càrrec únic, sense una regla clara per a l'èxit, i per això mateix no sé si li seria útil algun consell meu. Tot i així, permeti'm que li faci algunes reflexions sobre els passats vuit anys:

Primer, tots dos hem estat beneïts, de diferents formes, per una gran i bona fortuna. No tots són tan afortunats. Depèn de nosaltres fer tot el que puguem (per contribuir a l'èxit de cada infant i de cada família que estiguin disposats a treballar de valent. Segon, el lideratge nord-americà en aquest món és verdaderament indispensable. Depèn de nosaltres, a través de l'acció i l'exemple, sostenir l'ordre internacional instaurat fermament des del final de la guerra freda, i del qual depenen la nostra riquesa i seguretat. Tercer, només ocupem aquest càrrec de forma temporal. Això ens fa guardians de les institucions democràtiques i tradicions –com l'imperi de la llei, la separació de poders, la protecció igualitària i les llibertats civils- per les quals els nostres avantpassats van lluitar i van vessar la seva sang. Malgrat els estira-i-arronsa de la política diària, depèn de nosaltres deixar els instruments de la nostra democràcia almenys tan forts com els vam trobar. 

I finalment, no deixi de reservar temps per als amics i la família. Ells el guiaran en els inevitables moments difícils. La Michelle i jo li desitgem a vostè i a Melania el millor a l'embarcar-se en aquesta gran aventura, i sàpiga que estem a la seva disposició per ajudar-lo en tot allò que ens sigui possible.

Bona sort i èxit, BO"