DAVANT LA POSSIBLE EXTRADICIÓ

L'escriptor detingut a Espanya i reclamat per Turquia critica l'actitud "penosa" del Govern

Dogan Akhali, acusat per Ankara de participar en activitats terroristes, es mostra "sorprès" davant la possibilitat que Espanya permet extradir-lo a "un país que va cap al feixisme"

zentauroepp39866153 turkish born german writer dogan akhanli holds a press confe170830162630 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

L'escriptor turc Dogan Akhali, detingut a Espanya a petició del Govern turc, que el considera un enemic de l'estat i partícip en activitats terroristes, ha mostrat davant els mitjans el seu "disgust" amb l'Executiu espanyol pel que considera "una actuació penosa". L'intel·lectual s'ha mostrat "sorprès" que Espanya, "un país que històricament hauria de saber el que és el feixisme", permeti la seva extradició a Turquia, "un país que va cap al feixisme".

Convidat al Congrés dels Diputats pel coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, Akhali ha mostrat davant els mitjans la seva incredulitat per la situació que viu actualment. Després de passar dos dies al calabós a Granada, al qual, segons ha explicat, el van traslladar emmanillat, un jutge va dictar la seva llibertat provisional a l'espera que es resolgui la petició d'extradició per part de Turquia. Mentrestant, l'escriptor no pot sortir de territori espanyol.

Tracte judicial

Akhali assegura que, en un principi, va entendre l'actitud d'Espanya, pel seu acord amb la Interpol, ja que l'escriptor es troba a la llista d'aquest organisme. No obstant, el seu disgust amb les autoritats espanyoles va començar quan va descobrir que el tracte judicial que se li estava donant "no era el més adequat". "Tinc passaport alemany, soc part de la UE i vaig pensar que tenia els mateixos drets que un ciutadà espanyol", ha declarat.

Sobre l'actitud del Govern espanyol, l'escriptor ha explicat que està fent cas d'"una obra de teatre jurídica que es va fer a Turquia" el 2013, quan es va revisar un judici del 2010 en què es va declarar innocent l'escriptor, i després del qual Akhali va tornar a Alemanya, on resideix des de finals de 1991.

El canvi d'aquesta sentència és el que va provocar que, el 2013, el seu nom tornés a figurar a la llista de la Interpol. Akhali recorda que en aquesta llista també hi ha 60.0000 dissidents polítics més del seu país. "¿Què faran amb els 60.000 exiliats turcs des de 1980 reclamats per Turquia? ¿Els deportaran a tots?", s'ha preguntat l'intel·lectual.

Posició comuna

Segons la seva opinió, la UE s'ha de posicionar en aquesta matèria i acordar una posició comuna davant la dictadura d'Erdogan. L'escriptor detingut no comprèn com ha pogut viatjar lliurement a països d'Europa com Holanda o Itàlia i fins i tot al nord de Turquia, on va estar el 2015, i a Espanya se l'arresti.

En aquest sentit, el líder d'IU ha assegurat que desconeix la causa última d'aquest cas, així com de la detenció d'un altre escriptor turcosuec a Barcelona, Hamza Yalcin, que segueix a la presó. No obstant, ha recordat el pacte entre els dos països en matèria de refugiats, un "contracte" que, segons Garzón, demostra que en aquestes detencions no hi ha un problema judicial, sinó polític.

En aquest sentit, ha mostrat tot el seu suport als dos intel·lectuals per la "situació vergonyosa" que estan vivint i ha demanat a l'Executiu que deixi enrere la seva "inacció" i la defensa del Govern d'Erdogan.