EL GRUP TERRORISTA MÉS MORTÍFER DEL MÓN

L'Estat Islàmic intensifica els seus atacs tot i perdre territori

L'organització gihadista va perpetrar 1.400 atemptats i va causar més de 7.000 morts el 2016, un 20% més que l'any anterior, segons un informe de la Universitat de Maryland

mbenach39752881 smoke rises after an air strike during fighting between memb170822184648 / ZOHRA BENSEMRA

Encara que l’Estat Islàmic (EI) estigui perdent combatents i territori a l’Iraq i Síria, continua sent l’organització terrorista més mortífera del món, segons un informe de la Universitat de Maryland (EUA). El 2016, els milicians de l’EI van portar a terme més de 1.400 atacs i van matar més de 7.000 persones, prop del 20% més que el 2015, d’acord amb la base de dades universitària Global Terrorism Database, informa l’agència Reuters.

Aquest increment es va registrar fins i tot quan els atacs terroristes i les morts resultants a tot el món van caure prop d’un 10% l’any 2016.  A més a més de la violència vinculada al grup central de l’EI a l’Iraq i Síria, altres grups afiliats a l’organització gihadista van perpetrar l’any passat més de 950 atacs que van causar la mort d’unes 3.000 persones, apunta l’informe universitari.

El 2016, quatre grups addicionals van jurar lleialtat a l’Estat Islàmic. Filials a Bangla Desh, el Iemen, Líbia, l’Afganistan-Pakistan i les Filipines van matar més persones i van cometre més atemptats que l’any anterior, segons l’informe. La majoria d’aquests afiliats ja estaven involucrats en conflictes abans d’aliar-se amb l’EI, va assenyalar un alt funcionari del Departament d’Estat dels EUA. L’EI «va ser capaç de manipular-los i segrestar-los», va afegir aquesta font sota anonimat.

El grup també ha incrementat les crides als seus seguidors perquè cometin atacs en solitari com els que han tingut lloc en els últims anys a Orlando, San Bernardino, Londres, Manchester i Niça. «Durant aquest mateix període, hem vist un increment en el nombre d’assaltants individuals», va explicar Erin Miller, autor de l’estudi.