conflicte al pròxim orient

Israel retira les mesures de seguretat de l'Esplanada de les Mesquites

El president palestí demana que s'acabin les protestes i que els musulmans tornin a resar dins del recinte sagrat

mbenach39460847 palestinians celebrate outdid the lion s gate entrance to al170727104614 / AHMAD GHARABLI

Israel ha retirat aquest dijous de matinada totes les mesures de seguretat dels voltants de l'Esplanada de les Mesquites, objecte de la violència desfermada en les últimes dues setmanes, i els palestins apostats a prop ho han celebrat amb mostres d'alegria, ha informat la ràdio israeliana Kan.

Les tanques de metall i estructures per a càmeres que s'han desmuntat, així com els detectors de metall retirats ahir, formaven part de la llista d'exigències que les autoritats musulmanes que administren el recinte havien donat a la policia israeliana, segons 'The Times of Israel'.

Després d'aquesta retirada, el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs, ha demanat aquest matí que cessin les protestes dels últims 11 dies i ha instat els fidels musulmans a resar avui dins del recinte sagrat en les oracions del migdia. Els musulmans s'havien negat a fer-ho durant dies i pregaven massivament als afores per exigir la retirada dels detectors de metalls, càmeres i barreres metàl·liques instal·lades després de l'atac del dia 14, en què van morir dos policies i els seus tres atacants. 

El gran muftí de Jerusalem, Mohammad Ahmed Hussein, ha assenyalat que tornaran a resar dins de la mesquita d'Al-Aqsa només després que l'entitat custòdia jordana del lloc, el Waqf, hagi confirmat la completa retirada de les mesures de seguretat israelians.

Com a resposta a l'atac del dia 14, en què tres àrabs israelians van sortir del complex d'Al-Aqsa armats i van matar dos policies drusoisraelians en un dels accessos a la Ciutat Vella de Jerusalem Est, atac en què ells també van morir, Israel va instal·lar mesures de seguretat a les entrades a l'esplanada.

Protestes i enfrontaments

Aquestes mesures, considerades pels musulmans una vulneració de l'statu quo del seu tercer lloc més sagrat (després de la Meca i la Medina), van provocar protestes i enfrontaments a Jerusalem Oriental i Cisjordània en què van morir quatre adolescents palestins.

A més, un palestí va apunyalar fins a la mort tres membres d'una família de colons, a Cisjordània.

El disputat recinte, anomenat pels musulmans Haram esh-Sharif i pels jueus Mont del Temple, és el lloc més sagrat per al judaisme, si bé els jueus no hi poden resar a dintre, però sí al Mur de les Lamentacions, que es troba als seus peus.