El 'Rusiagate' se li complica a Trump amb la implicació del seu fill gran

La reunió de Donald Trump Jr. amb una advocada pròxima al Kremlin mostra per primera vegada que l'entorn del president estava disposat a acceptar ajuda russa

J. SCOTT APPLEWHITE (AP)

El núvol. Així és com en diu Donald Trump, de les investigacions sobre la trama russa, aquella massa informe d’aigües procel·loses que està encapotant la seva presidència i distraient la seva agenda. L’expressió va aparèixer durant les seves converses amb James Comey, a qui va demanar que l’ajudés a «escampar el núvol» abans d’acomiadar-lo com a cap de l’FBI. I aquest cap de setmana passat a Hamburg, Trump es va confabular amb Vladímir Putin per mirar només «endavant», com si n’hi hagués  prou amb una intenció per treure’s del damunt el pes que el tortura. Res més lluny de la realitat. El núvol acaba de fer-se més gros després de saber-se que el fill gran del president, Donald Trump Jr., va rebre al juny una advocada pròxima al Kremlin que li havia promès informació perjudicial sobre Hillary Clinton.

Aquestes noves revelacions, avançades per 'The New York Times', van directes al centre de la qüestió que investiga el fiscal especial, Robert Mueller, designat pel departament de Justícia. ¿L’entorn de Trump va cooperar  amb Rússia per ajudar el Kremlin a interferir en les eleccions? ¿Hi va haver col·lusió? El fill del president ha dit que l’advocada no li va donar més que informació «vaga, ambigua i sense sentit». «No va aportar detalls ni va oferir informació complementària. Ben aviat va quedar clar que no tenia informació substancial». Però el cert és que Trump Jr. va acceptar la reunió amb l’esperança que li donés material comprometedor sobre la rival demòcrata del seu pare a les eleccions. En paraules del 'Times', «és el primer indici públic que almenys alguns en la campanya de Trump estaven disposats a acceptar l’ajuda russa».

Aquest episodi obre una nova esquerda a la lampisteria de la Casa Blanca, assetjada per les contínues revelacions de la premsa. Trump Jr. ha explicat que es va reunir amb l’advocada Natalia Veselnitskaia, que ha representat empresaris pròxims al Kremlin, a instàncies d’un dels contactes que va fer quan el seu pare va portar el concurs de Miss Univers a Moscou el 2013. «Em va dir que tenia informació útil per a la campanya. No em va dir el seu nom abans de la reunió», ha afirmat el fill gran del president, que gestiona ara el seu imperi empresarial amb el seu germà Eric.

ACUSACIONS ALS DEMÒCRATES

A la reunió, celebrada només dues setmanes després que Trump conquistés la nominació republicana, hi van assistir Jared Kushner, el seu gendre, i Paul Manafort, llavors el cap de la seva campanya i personatge amb estrets vincles amb l’exlideratge prorús d’Ucraïna. «Després de presentar-nos, la dona va dir que tenia informació que individus connectats a Rússia estaven finançant el Comitè Nacional Demòcrata i recolzant Clinton». Però, segons les seves mateixes paraules, no li va oferir res de substancial i molt aviat la conversa va derivar cap a les adopcions nord-americanes de nens russos.

Es refereix a l’anomenat cas de Serguei Magnitsky, que va enverinar les relacions entre el Kremlin i l’Administració Obama arran de la mort a la presó de l’advocat que havia investigat la corrupció de l’entorn de Putin. Després que el Congrés aprovés el 2012 una llei per sancionar 18 funcionaris russos suposadament connectats amb la mort de Magnitsky, Rússia va respondre paralitzant les adopcions dels seus orfes. I amb el temps, Veselnitskaia, l’advocada que es va reunir amb Trump Jr., va fer d’aquest cas la seva croada particular a Washington per tractar d’aixecar les sancions.

DESMENTIDO DEL KREMLIN

Els advocats de Trump s’han afanyat a afirmar que el president no va participar en la reunió ni en va tenir constància. També el Govern rus ha negat qualsevol coneixement de l’assumpte. «No podem seguir la pista a qualsevol advocat i les seves reunions a casa o a l’estranger», ha dit el portaveu, Dimitri Peskov. Des de la Casa Blanca, l’assessora del president, Kellyane Conway, al seu torn ha tirat pilotes fora, negant que aquestes últimes revelacions puguin constituir un delicte. «¿Estàs dient que hi ha proves de col·lusió?», li va respondre a un periodista. ¿Solament perquè tothom està tractant de transformar les seves fantasies en proves documentals i no han sigut capaços de fer-ho?».

Trump insisteix que la trama russa no és més que una «caça de bruixes» dels demòcrates i els seus aliats per apartar-lo del poder. Però passen les setmanes i el núvol es fa cada vegada més gros. Diversos comitès del Congrés continuen la investigació, així com Muller i el seu 'dream team' de fiscals. Després d’aquesta última revelació, alguns senadors han afirmat que s’hauria de cridar a declarar Trump Jr., que ha dit que està disposat a cooperar, i que en la seva primera resposta a l’exclusiva de 'The New York Times' va dir que només es va reunir amb Veselnitskaia perquè volia parlar de les adopcions nord-americanes de nens russos. Més tard va canviar la seva versió per reconèixer que l’advocada li va oferir informació comprometedora sobre Clinton.