EUA sospesa una resposta contra Corea del Nord arran de la mort de l'estudiant empresonat pel seu règim

Trump condemna la "brutalitat" nord-coreana i discutirà amb la Xina possibles represàlies a la mort d'Otto Warmbier

La tràgica mort d'Otto Warmbier, l'estudiant de 22 anys que va passar un any i mig detingut a Corea del Nord abans de tornar a casa en estat vegetatiu per morir poc després, ha posat en relleu la complexa relació nord-americana amb Pyongyang. El president Donald Trump ha condemnat “la brutalitat” del règim estalinista i el seu secretari d'Estat l'ha responsabilitzat de l'“injust empresonament” de Warmbier, però fins ara les reaccions han quedat en un estricte pla retòric. Amb tres nord-americanes més a les presons nord-coreanes, Washington té les mans lligades i ha vist com els seus discrets esforços diplomàtics per establir un diàleg amb el règim saltaven fets miques.

Els últims mesos, l'Administració de Trump ha mirat d'establir canals de contacte amb el Govern de Kim Jong-un per negociar l'alliberament dels detinguts i buscar una solució dialogada al contenciós nuclear. Segons informa la premsa nord-americana, el seu enviat a la regió, Joseph Yun, es va reunir al maig amb un alt càrrec del Ministeri d'Exteriors nord-coreà a Oslo, per abordar els dos assumptes. Però va ser aleshores quan Yun va descobrir que Warmbier feia més d'un any que estava en coma després de ser condemnat el març del 2016, al cap de dos mesos de ser detingut durant un viatge turístic al país, i condemnat a 15 anys de treballs forçosos per robar presumptament un cartell propagandístic de l'hotel on s'allotjava.

La notícia va accelerar-ne la repatriació als EUA, però els metges no van poder fer res per salvar-li la vida i aquest mateix dilluns l'estudiant de la Universitat de Virgínia va morir envoltat de la seva família en un hospital de Cincinnati (Ohio) després d'haver registrat una extensa pèrdua de teixit cerebral i trobar-se en estat vegetatiu. “Corea del Nord és responsable de l'injust empresonament d'Otto Warmbier. Reclamem l'alliberament dels altres tres nord-americans detinguts il·legalment”, ha dit el secretari d'Estat, Rex Tillerson.

FERMESA DISSUASÒRIA

Algunes veus a Washington han exigit una resposta ferma que serveixi de dissuasió per a futures vel·leïtats del règim nord-coreà. “Els EUA no poden ni haurien de tolerar l'assassinat dels seus ciutadans a mans de poders hostils”, ha dit el senador republicà John McCain. Però de moment, la cautela és la norma predominant. Una opció plantejada podria consistir a aplicar sancions a les empreses estrangeres que fan negocis amb Corea del Nord, encara que aquestes represàlies afectarien fonamentalment la Xina, el principal soci comercial del règim ermità. Una altra de menys bel·ligerant consistiria a prohibir als nord-americans que viatgin al país. En aquest sentit, el Congrés ja ha començat a redactar un projecte de llei per restringir els viatges, que són en qualsevol cas molt esporàdics.

Membres de l'Administració de Trump es reuneixen aquest mateix dimecres amb els seus col·legues xinesos a Washington en la primera ronda del fòrum dedicat a abordar assumptes diplomàtics i de seguretat que afecten els dos països. La resposta a la mort de Warmbier estarà a dalt de tot de l'agenda. Després dels continus atacs dialèctics que va llançar contra Pequín durant la campanya, Trump ha deixat de banda la retòrica agressiva per tal d'establir una aliança amb el Govern de Xi Jingping, al qual ha estat pressionant perquè forci el seu soci nord-coreà a negociar i rebaixar les tensions que afloren a la península coreana.