Echeverría va arribar a enfrontar-se als tres terroristes a la vegada, segons els seus acompanyants

La família ja vetlla el cadàver del jove i es declara satisfeta del tracte rebut per les autoritats britàniques

Segons ha comentat la seva germana Ana, un fet molt molt trist i molt dur, s’ha convertit en una cosa bonica. / ATLAS VÍDEO

Després de llargs dies d'angoixa i desinformació, la família d'Ignacio Echeverría, l'espanyol mort en l'atemptat de Londres de dissabte passat, ja pot vetllar aquest dijous el seu cadàver. La família ha anat aquest matí a un jutjat forense de la capital britànica on ha sigut informada de les circumstàncies de la mort d'Echeverría, de 39 anys, que es va enfrontar als terroristes amb un monopatí per intentar ajudar una dona que era apunyalada al Borough Market.

Scotland Yard ha sortit al pas d'algunes informacions segons les quals Echeverría va morir al rebre accidentalment un tret dels policies britànics. La Policia Metropolitana de Londres ha afirmat aquest dijous que cap ciutadà va morir per trets dels agents. "No reconeixem les al·legacions que estan circulant als mitjans espanyols sobre que un ciutadà va rebre un tret mortal de la policia", ha dit Scotland Yard en un comunicat.

Divendres es farà l'autòpsia i després s'iniciaran els tràmits de repatriació, que es podrien avançar a dissabte, segons ha informat la seva germana Ana, que ha dit que "un fet molt trist i molt dur s'està convertint en una cosa més bonica i molt grandiosa", per l'acte heroic d'aquest jove. La família s'ha mostrat satisfeta amb la informació rebuda de les autoritats britàniques.

"Els oficials anglesos estan fent des d'un punt de vista personal tot el que poden per ajudar-nos i perquè ens puguem reunir com més aviat millor, especialment la meva mare, amb el cos del meu germà", ha subratllat la seva germana Ana, sense perdre la fermesa en cap moment. El seu germà Enrique ha comentat que les explicacions del jutge han sigut "suficients i correctes" i que, després de parlar amb ell, confien a podar donar l'últim adeu al cos del seu germà i repatriar-lo a Espanya aquest dissabte.

Sobre l'autòpsia, Enrique ha concretat que "es trigarà el temps normal", que divendres tindran "l'informe preliminar" i farà falta "molt" de temps per comptar amb el definitiu. "Que quedi clar que aquestes coses que han sortit a la premsa no les compartim, s'han portat molt bé", ha afegit en defensa de les autoritats britàniques, davant els retrets pels quatre dies que ha hagut d'esperar la família per saber que el seu germà va morir en l'atemptat.

LA VERSIÓ DELS AMICS 

Els amics que acompanyaven Echeverría dissabte passat durant l'atemptat han assegurat a la família que la víctima va arribar a enfrontar-se als tres terroristes a la vegada abans de ser apunyalat. Echeverría va pegar amb el seu monopatí els tres atacants, que es protegien dels cops, fins que l'espanyol va caure d'una punyalada, segons el relat d'un dels amics, Guillermo, que va fugir del lloc quan un dels terroristes es dirigia cap a ell.

Segons la versió de Guillermo, mentre anaven en bicicleta, després de passar la tarda patinant, van veure de lluny el que "semblava una baralla i gent fugint d'allà". En aquell moment un policia que acabava d'arribar al lloc va caure ferit després de ser agredit pels atacants. Mentrestant, "Ignacio ja estava pegant amb el monopatí als tres terroristes a la vegada. De seguida van fer caure Ignacio a terra amb una punyalada", ha explica el germà, Joaquín Echeverría, a Efe, sempre d'acord amb el relat de l'amic d'Ignacio. Aquest amic va haver de sortir corrent "perquè un terrorista es dirigia cap a ell". 

Segons ha explicat Joaquín, els acompanyants d'Echeverria "estan fets pols" . "Ens demanaven perdó, i els hem tranquil·litzat", ha afirmat. 

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest dijous que s'estan fent gestions al màxim nivell per tractar d'escurçar el termini de la repatriació del cos i ha demanat que s'evitin les "elucubracions" sobre les causes que van envoltar la seva mort fins que aquest divendres es faci l'autòpsia.

Encara que Zoido ha preferit no aprofundir més en la polèmica sobre la demora en la identificació del cos d'Ignacio Echeverría, ha subratllat la necessitat de prendre mesures dins de la UE perquè aquest tipus de situacions no es tornin a repetir. "No vull entrar més en aquest tema, però una vegada que es produeix un atemptat s'han de detenir els autors, però també atendre les víctimes", ha dit.