Londres augmenta el nivell d'alerta terrorista

La comissió de seguretat fa sortir els soldats al carrer amb armes

Londres treu l’exèrcit al carrer i eleva al màxim el nivell d’alerta antiterrorista, per por d’un altre atac imminent. / JUSTIN TALLIS-AFP / ATLAS VÍDEO

Als jardins del palau de Buckingham, la reina i els seus convidats van guardar un minut de silenci. «Tot el país s'ha sacsejat per la mort i les ferides de les víctimes», quan «tantes persones, adults i nens, disfrutaven d'un concert», va declarar Isabel II en un comunicat.

Entre molts altres missatges, destaca el que l'exfutbolista Eric Cantona ha enviat a la ciutat de Manchester, on va jugar uns quants anys a les files del United: «Pateixo amb vosaltres. El meu cor està amb vosaltres», va afirmar el francès.

França va homenatjar ahir les 22 víctimes mortals i les desenes de ferits de l'atemptat de Manchester amb una apagada simbòlica de les torres parisenques Eiffel i Montparnasse i amb les banderes a mig pal. Segons va comunicar l'alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, tots dos emblemàtics monuments de la capital es van apagar a partir de la mitjanit.

La primera ministra, Theresa May, va viatjar ahir a Manchester, on es va entrevistar amb membres dels equips que van participar en el rescat de les víctimes i va visitar alguns dels ferits. A primera hora del matí, May havia reunit el comitè de seguretat nacional Cobra i va tornar a convocar-lo a la nit a la residència de Downing Street.

Després de cotejar les dades de les investigacions en marxa, es va decidir augmentar el nivell d'alerta terrorista, que fins ara era sever (això implica altes probabilitats que hi hagi un atemptat, però sense que hi hagi informació concreta d'un atac imminent), i situar-lo en crític, en què la possibilitat d'un atemptat es considera imminent. En aquesta situació, l'Exèrcit es desplegarà pels carrers amb armes recolzant la policia.

«No podem ignorar la possibilitat que hi hagi un grup més ampli relacionat amb l'atemptat de Manchester», va precisar la primera ministra. Per això, May reforçarà a més la presència policial i la vigilància en esdeveniments públics amb la finalitat de tranquil·litzar els ciutadans. França, que ha patit en carn pròpia aquest classe d'atacs, va anunciar una mesura semblant.

L'atemptat va tenir lloc en un concert en què participaven milers de persones, quan estan a punt d'iniciar-se les grans celebracions estivals, algunes de tan populars com el torneig de tennis de Wimbledon o els concerts a l'aire lliure a Hyde Park. Scotland Yard posarà en marxa l'operació Hèrcules, un desplegament d'agents armats que reforçaran la seguretat en els esdeveniments multitudinaris durant els mesos d'estiu.

ESTADIS

La vigilància serà més fèrria els caps de setmana als estadis de Wembley i Twickenham, va indicar la comandant Jane Connors. «Estem decidits a fer tot el que estigui a les nostres mans per protegir la capital. Això significa que els pròxims dies, quan aneu a una sala de música, a comprar, a treballar, o poseu rumb a fantàstics esdeveniments esportius, veureu més oficials (de policia), inclosos alguns d'armats». Els controls s'estendran a esdeveniments «més reduïts», que fins ara no requerien una vigilància especial.

May va prometre destinar «tots els recursos que calguin per a la policia, de manera que pugui fer el treball que necessiti». La primera ministra va demanar als britànics que «continuïn disfrutant dels esdeveniments d'estiu, sentint-se segurs», fins i tot reconeixent que l'atac al Manchester Arena és «horrible». «És clar que no deixarem vèncer els terroristes. Els nostres valors prevaldran», va afirmar.

L'atemptat de dilluns ha tingut lloc dos mesos després que un altre membre del col·lectiu gihadista matés cinc persones al pont de Westminster, al costat del Parlament, atropellant-les amb un cotxe. El terrorista va ser abatut pels agents de seguretat.

CAMPANYA

Els partits polítics van suspendre ahir la campanya electoral per als comicis generals del 8 de juny. L'atemptat s'ha produït amb el Parlament tancat, després que es dissolgués per la convocatòria d'eleccions anticipades.

La tragèdia va conduir a una treva immediata de les hostilitats polítiques. Tots els líders van fer pinya a l'hora de condemnar la nova ferida infligida pel terrorisme. El líder laborista, Jeremy Corbyn, es va posar en contacte amb May i tots dos van decidir de mutu acord suspendre la campanya electoral fins a nova data. El cap dels liberals demòcrates, Tim Farrow, va cancel·lar per la seva banda la visita electoral que tenia previst realitzar a Gibraltar.