L'Estat d'Arkansas executa dos presos en una tarda

Els reus formen part del grup que el governador vol ajusticiar abans que caduqui el medicament per a la injecció letal

jgblanco38166624 file this combination of undated file photos provided by t170425093652

Amb les injeccions letals subministrades en les últimes hores a Jack Jones i Marcel Williams, l'estat d'Arkansas ha portat a terme la primera execució doble als EUA des que Texas va acabar amb les vides de Brian Roberson i Oliver Cruz en una nit d'agost del 2000.

A Jones, mort dilluns a les 19.20 hora local (00.20 GMT de dimarts), i Williams, 22.33 hores de dilluns (03.33 GMT de dimarts), els han executat a la mateixa llitera de la presó Cummins Unit amb un interval de 3 hores i 13 minuts, segons el Departament Correccional d'Arkansas.

Tots dos han rebut dosis letals de midazolam, que serveix per sedar el pres; bromur de vecuroni, que paralitza el cos, i clorur de potassi, que atura finalment el batec del cor.

VIOLACIÓ I ASSASSINAT

Els crims que van portar els dos reus al corredor de la mort van ser molt similars: Jones va violar i va assassinar el 1995 una dona i va intentar matar la filla d'aquesta, que tenia 11 anys, mentre que Williams va segrestar, va violar i va assassinar una noia un any abans.

Va ser la primera execució doble des de la del 9 d'agost del 2000 a Texas, estat que ostenta tots els rècords pel que fa a la pena de mort, incloent-hi el de més execucions: 542.

En aquella ocasió, l'estat del sud va subministrar una injecció letal a Brian Roberson per assassinar una parella d'avis a Dallas el 1986, mentre que Oliver Cruz va ser executat per segrestar, violar i assassinar una pilot de la Força Aèria a San Antonio el 1989.

Els dos ajusticiats avui formaven part del grup de vuit presos que el governador d'Arkansas, el republicà Asa Hutchinson, pretenia executar en un lapse d'11 dies abans que caduquin a final d'abril les dosis de midazolam, un sedant difícil d'obtenir perquè les farmacèutiques no el volen subministrar per a la pena de mort.

De moment, Arkansas ha acabat amb les vides de tres d'aquests vuit presos, quatre han obtingut suspensions temporals de la justícia i un vuitè, Kenneth Williams, encara pot ser executat dijous que ve per un assassinat el 1999 durant una fuga de la presó en què complia condemna per un altre homicidi.

Per al seu últim sopar, Jones, un home blanc de 52 anys, ha optat per un menú a base de pollastre fregit, patates fregides amb salsa tàrtara, tres barres de xocolata Butterfinger, i per beure, un batut de Butterfinger i un ponx de fruites, ha indicat el Departament Correccional d'Arkansas.

Després ha utilitzat el seu dret a unes últimes paraules per demanar perdó a Lacy, la nena d'11 anys a qui va deixar sense mare el 1995 i que avui ha presenciat la seva execució. "Espero que amb el temps puguis saber qui soc realment i que no soc un monstre", ha dit.

El 6 de juny de 1995, Jones va entrar en una comptadoria de Bald Knob (Arkansas) en què treballava la seva víctima, Mary Phillips, que tenia 34 anys i tres fills. La més petita, Lacy, estava amb ella a l'establiment perquè tenien programada visita amb el dentista.

Jones va saquejar la caixa registradora, va agredir Lacy fins que va quedar inconscient i amb múltiples fractures i després va violar i va estrangular Phillips, a qui la policia va trobar mig despullada hores després.

Les autoritats van poder identificar Jones per la descripció dels seus tatuatges que va fer Lacy quan es va recuperar. Aquest dilluns, gairebé 22 anys després del crim, la filla petita de Phillips s'ha mostrat "satisfeta" que "s'hagi fet justícia", en una declaració als mitjans a la presó Cummins Unit.

L'execució de Williams estava programada una hora i quart després, però s'ha endarrerit gairebé dues hores perquè els seus advocats havien presentat un recurs argumentant que Jones havia experimentat patiment després de rebre la injecció letal de midazolam, un sedant que ha fallat en el passat.

Finalment la justícia va donar llum verda a procedir amb l'execució d'aquest afroamericà de 46 anys condemnat a mort pel segrest, la violació i l'assassinat de Stacy Rae Errickson, que tenia 22 anys, el matí del 20 de novembre de 1994.

El mateix matí, Williams havia perseguit des de la gasolinera dues dones més que se li van escapar al trobar refugi en una base de la Força Aèria. Totes dues el van identificar en el judici.

A Errickson, per la seva part, no la van poder trobar fins al 5 de desembre, dues setmanes després del crim, semienterrada en un parc.

Williams ha sigut el novè reu executat aquest any als Estats Units (Jones el vuitè) i el 1.451 des que el Tribunal Suprem va reinstaurar la pena de mort fa quatre dècades. Arkansas n'ha executat 30.

Per sopar, Williams ha demanat pollastre fregit, púding de plàtan, 'nachos', patates fregides amb quètxup i dos refrescos, i abans de morir, des de la llitera, ha declinat el seu dret a pronunciar unes últimes paraules. 

Temes:

Estats Units