Un cotxe bomba mata desenes de sirians evacuats de poblacions assetjades

Les víctimes eren en un comboi als afores d'Alep que havia sortit de Fua i Kefraya en virtut d'un acord entre Damasc i grups rebels

monmartinez36639927 alep01 alepo siria 16 12 2016 fotograf a fechada ayer 170415162337 / GHITH SY

Un cotxe bomba ha matat aquest dissabte almenys 112 persones i n'ha ferit diverses desenes a la ciutat d'Alep, al nord de Síria. Les víctimes eren en un comboi de 75 autobusos i 20 ambulàncies que està bloquejat des d'ahir a la zona d'Al-Rashidin, als afores d'Alep.

El comboi traslladava civils en el marc d'un acord entre el règim de Damasc i grups rebels. Segons aquest pacte, unes 30.000 persones havien de sortir de quatre poblacions assetjades, dues en mans rebels i dues controlades pel Govern sirià. L'agència France Press ha indicat que uns 7.200 evacuats estan estancats enmig del seu recorregut.

Tant els mitjans de comunicació estatals sirians com l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) han informat sobre l'atac, que s'hauria perpetrat amb un vehicle quatre per quatre o una furgoneta.

IMATGES DE L'ATAC

Algunes imatges difoses per mitjans sirians mostrava vehicles cremant, autobusos ennegrits amb els vidres trencats i cossos inerts a terra.

L'agència oficial SANA ha parlat “d'una explosió terrorista contra els autobusos que transportaven famílies de Fua i Kefraya”, dues localitats de majoria xiïta assetjades des del març del 2015 per diversos grups rebels i gihadistes.

El mes passat, Hezbol·là i l'Iran, aliats de Damasc, i la facció siriana Exèrcit de la Conquista van pactar l'evacuació sota els auspicis de Qatar. L'acord preveia la sortida de famílies, així com de combatents rebels, de les localitats de Madaya i Al-Zabadani, de majoria sunnita, situades a prop de Damasc i assetjades per l'Exèrcit sirià des del juny del 2015, i l'evacuació de persones de Fua i Kefraya.

Divendres van sortir més de 2.000 persones de Madaya, però els residents d'Al-Zabadani encara no han sigut evacuats. A les quatre ciutats han mort persones d'inanició o per falta de medicaments, segons han denunciat oenagés.

La Mitja Lluna Roja ja ha distribuït aliments i aigua a 3.700 civils evacuats de les seves poblacions que s'han quedat a mig camí del seu destí final.