Ahmadinejad dona la sorpresa i s'inscriu com a candidat a la presidència de l'Iran

El líder conservador que va presidir el país del 2005 al 2013 aspira a un nou mandat malgrat que el Guia Suprem, Ali Khamenei, li va demanar que no ho fes

zentauroepp38029438 hamid baghaei right close ally of former iranian president170412172611 / Ebrahim Noroozi

L’expresident iranià Mahmud Ahmadinejad s’ha inscrit com a candidat a les eleccions presidencials previstes per al mes de maig. La decisió del líder ultraconservador ha sigut tota una sorpresa perquè fins ara havia negat que s’hi anés a presentar, tal com li va ordenar el Guia Suprem i verdader home fort del règim, l’aiatol·là Ali Khamenei.

«El Guia Suprem em va aconsellar no participar en aquestes eleccions i vaig acceptar (...) Respecto la seva paraula. La meva inscripció té com a objectiu recolzar la candidatura de Hamid Baqaí», ha dit Ahmadinejad. Baqaí va ocupar el càrrec de vicepresident de l’Iran del 2005 al 2013, els anys en què Ahmadinejad va governar el país. Sigui quina sigui la intenció d’Ahmadinejad, la decisió final sobre la seva candidatura la té l’anomenat Consell de Guardians, un conclave de religiosos conservadors molt pròxim a Khamenei.

CORRUPCIÓ / Alguns analistes sostenen que amb la seva candidatura Ahmadinejad pretén forçar el Consell de Guardians perquè accepti Baqaí, però no ho tindrà fàcil. Baqaí té por de ser desqualificat ja que el 2015 va passar set mesos a la presó. Encara que mai s’han fet públiques les raons per les quals va ser empresonat, es rumoreja que es va deure a un cas de corrupció. Ahmadinejad ha insistit en la innocència del seu protegit al dir que «no van poder provar cap de les acusacions». Preguntat per quins passos adoptaria si Baqaí és finalment desqualificat i ell no, es va limitar a contestar: «No tinguin pressa, tot s’aclarirà».

El sector més fidel a Khamenei ha criticat amb duresa la decisió de l’expresident iranià. «És el final d’Ahmadinejad», ha pronosticat el parlamentari conservador Elias Naderan, mentre que l’analista polític Nosein Kanani Moqadam l’ha qualificat d’«actitud suïcida» i de «desobediència» al gran líder.

Qualsevol ciutadà es pot inscriure com a candidat a l’Iran –fins ara ho han fet 197 persones, vuit d’elles dones–, encara que el normal és que només una dotzena passi el filtre del Consell de Guardians, que té fins al 25 d’abril per examinar totes les candidatures. El registre es va obrir dimarts i es tancarà dissabte. Qui encara no s’hi ha inscrit, però es dona per fet que ho farà , és el reformista Hassan Rohaní, l’actual president del país.

Els anys en què Ahmadinejad va ocupar la presidència va créixer la tensió entre el règim de Teheran i EUA, bàsicament pel programa nuclear. En les presidencials del 2009, en què Ahmadinejad va renovar el seu mandat amb un resultat ajustat, va esclatar l’anomenada «Revolució Verda». Centenars de milers d’iranians van sortir al carrer per protestar pel que van considerar frau electoral. El règim va reprimir amb extrema duresa les manifestacions. 

Temes:

Iran