ELECCIONS A L'EQUADOR

L'Equador decideix aquest diumenge si manté el llegat de Correa

Aquest diumenge els ciutadans elegiran el governant que ha de succeir l'actual president

zentauroepp37882930 magola jacome casts a vote in her home during a program for 170331193103 / MARIANA BAZO

Ahir es va acabar la campanya electoral a l’Equador i ha començat el compte enrere fins a la cita electoral que tindrà lloc demà. En aquestes eleccions, els ciutadans elegiran el successor de l’actual president, Rafael Correa, que deixarà el seu càrrec durant el pròxim mes de maig. En aquestes eleccions el país decidirà si manté el llegat esquerrà de Correa o si segueix la tendència d’altres països sud-americans i canvia de cicle amb un viratge cap a la dreta.

    

Els dos candidats a governar el país sud-americà, l’opositor Guillermo Lasso, líder del partit de centre dreta Moviment CREO, i l’oficialista Lenín Moreno, líder del partit esquerrà Aliança País, han posat fi a la campanya electoral amb actes multitudinaris a Guayaquil i Quito. Després dels mítings va començar, a partir de la mitjanit passada, un període de dues jornades de reflexió o «silenci electoral» perquè els equatorians meditin el seu vot.

    

D’aquesta manera s’acaba una campanya electoral crispada, en què els dos candidats han destacat l’ús de tècniques «brutes» i en què han abundat les acusacions de corrupció entre els dos costats.

    

El candidat oficialista ha acusat en diverses ocasions Lasso de tenir béns en paradisos fiscals i d’haver-se beneficiat suposadament durant la crisi financera del 1999, gràcies a la seva condició de banquer. Moreno també l’ha acusat en alguna ocasió d’estar implicat en les decisions que va prendre en aquella època el Govern de Jamil Mahuad (1998-2000), del qual va ser ministre d’Economia.

    

Lasso, al seu torn, va acusar l’actual Govern d’estar presumptament involucrat en els possibles actes corruptes pels quals s’investiga la constructora brasilera Odebrecht i la petrolera estatal Petroecuador, responent així a les crítiques rebudes de Moreno.

    

Els dos candidats a governar l’Equador, Moreno i Lasso, han rebutjat en tot moment totes les acusacions intercanviades i, al marge dels atacs, s’han centrat durant la campanya a insistir en les seves promeses, algunes amb postulats coincidents, com la de lluitar contra la corrupció i crear llocs de treball.