"Imagina un concert... ¿Series capaç de disparar?"

Un instructor de l'Estat Islàmic li va indicar aquests plans a un francès que va viatjar amb l'home que va voler empènyer a atemptar la jove

Imatge de combatents de l’Estat Islàmic a Iraq, a prop de la frontera siriana, feta pública en un compte gihadista de Twitter. / AFP

Abdul-Jalil Ait el-Kaid, el gihadista que va intentar convèncer una jove perquè atemptés a Catalunya, va sortir de Síria rumb a Europa el juny del 2015. Havia rebut l'ordre d'atemptar en un país europeu. Viatjava amb tres persones més. Des de Síria, el grup va viatjar a Turquia, d'allà fins a Sèrbia. A Belgrad es van separar. Ait el-Kaid va viatjar fins a Polònia, on va ser detingut.

Un altre dels que anaven en aquell grup era Reda Hame, un francès que, després de ser arrestat, va confessar l'agost del 2015 a la policia francesa els plans que un líder de l'Estat Islàmic li havia indicat a Síria. «Em va preguntar si m'interessaria anar-me'n a l'estranger. Em va dir per exemple, imagina un concert de rock en un país europeu, si et passem armes... ¿series capaç de disparar contra la multitud?», va assenyalar el detingut, que va afegir altres instruccions rebudes: «Només em va dir que escollís un blanc fàcil, com un grup de persones, per exemple en un concert on hi ha molta gent. Em va indicar que el millor després de cometre l'acte era esperar que intervinguessin els serveis d'emergència i morir combatent com els ostatges».

A penes tres mesos després, un comando va portar a terme una acció d'aquest tipus a París, massacrant 137 persones, la majoria al Bataclan, una sala de concerts on en el moment de l'atac actuava un grup de rock.

"Passarà aviat"

En la seva confessió a la policia, aquest jove va avançar que l'atemptat era inevitable, i va arribar a assegurar que Síria era «una autèntica fàbrica» de terroristes. «Tot el que els puc dir és que això passarà molt aviat. Allò [Síria] era una autèntica fàbrica i pretenien realment atemptar a Europa».