Així és l'hotel de Banksy a Cisjordània

L'artista inaugura un establiment a Betlem amb deu habitacions que tenen a pocs metres el mur que va aixecar Israel

L'establiment denuncia el paper del Regne Unit a l'Orient Mitjà i pretén cridar l'atenció sobre l'ocupació israeliana

HEB01. Bethlehem (---), 04/03/2017.- An artworks of British street artist Banksy is displayed in the Walled Off Hotel in the West Bank city of Bethlehem, 04 March 2017. The hotel in the Palestinian territories is placed only a couple of meters from Israel’s separation wall with all rooms facing it. The Walled Off Hotel will open for guests on 20 March, with bookings via the website. EFE/EPA/ABED AL HASHLAMOUN / ABED AL HASHLAMOUN (EFE)

Quatre paraules centellegen a la façana d’un edifici de tres pisos: The Walled Off hotel (L’hotel emmurallat). L’immoble és a la ciutat palestina de Betlem i a no gaires metres del mur que Israel va aixecar a Cisjordània, una enorme paret de formigó que es contempla des dels balcons de les deu habitacions de l’establiment. 

«És l’hotel amb les pitjors vistes del món i només té 25 minuts de llum del sol directa al dia», assegura a aquest diari Wisam Salsaa, director de The Walled Off Hotel, que obrirà les portes l’11 de març, però només admetrà hostes a partir del dia 20.

L’hotel és un projecte de l’artista Banksy, la identitat del qual es desconeix i que és famós pels seus grafitis i també per denunciar les injustícies a través del seu art. Alguns dels seus dibuixos més emblemàtics es troben al mur de Cisjordània.

GALERIA D'ART

Banksy ha dissenyat i decorat l’establiment, que defineix com a «hotel, botiga de te, museu casolà amb una galeria d’art (on exposaran artistes palestins i estrangers) i centre turístic», segons un comunicat distribuït pels seus representants arribats des de Londres per inaugurar el projecte, embolcallat en un halo de misteri.

«Tot en aquest hotel té un significat. Està molt relacionat amb el paper històric del Regne Unit en aquesta regió, que va començar amb lord Balfour prometent aquesta terra als jueus», explica Salsaa al vestíbul de l’hotel, ambientat com «un club de cavallers anglesos dels temps colonials» i esquitxat de detalls al·lusius al conflicte.

En una cantonada del saló, on regna un piano que toca sol, hi destaca un bust envoltat de fum de gasos lacrimògens i de la paret pengen tiradors com els usats per joves palestins per llançar pedres a l’Exèrcit israelià. 

EL ROL DEL REGNE UNIT

«Fa 100 anys des que la Gran Bretanya va agafar el control de Palestina i va començar a reordenar-ne els mobles amb resultats caòtics (…) És un bon temps per reflectir el que passa quan la Gran Bretanya pren una enorme decisió política sense comprendre’n les conseqüències», diu Banksy.

A les habitacions s’hi accedeix per una porta secreta situada darrere d’una llibreria. La suite principal està equipada «amb tot el que un cap d’Estat corrupte necessitaria», indica la pàgina web de l’hotel (www.walledoffhotel.com).

L’enorme habitació compta amb un grafit amb quatre lleopards, una banyera rodona amb un dipòsit foradat per bales, un llit amagat entre cortines vermelles, biblioteca, bar, sala de lectura i dos banys.

GUERRA DE COIXINS

Una altra de les habitacions gaudeix d’un grafit de Banksy en el qual apareixen un soldat israelià i un jove palestí embrancats en una guerra de coixins.

Banksy defineix el seu hotel com «l’única atracció del món dedicada a la biografia d’una sola estructura de formigó», en referència al mur de Cisjordània. «Els murs estan de moda ara, però jo ja me n’ocupava abans que Trump els convertís en una cosa cool», afegeix Banksy, que va visitar per primera vegada Betlem el 2005.

L’artista pretén que l’hotel sigui «una cura per al fanatisme» i atregui també israelians. «Volem que aprenguin més sobre nosaltres, així s’enderrocaran estereotips i les coses canviaran», subratlla Salsaa.