CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Un informe oficial critica Netanyahu per l'ofensiva de Gaza el 2014

El Supervisor de l'Estat assegura que el 'premier' israelià va amagar informació sobre els túnels de Hamàs, les dades d'intel·ligència eren deficients i l'Exèrcit no estava preparat

El document indica que el Govern havia rebut advertències sobre la influència que la greu crisi humanitària que patia la franja podria tenir en l'augment de la violència

mbenach37486457 files this file photo taken on july 29 2014 shows clouds o170228191108 / ASHRAF AMRA

El Govern israelià no va considerar la via diplomàtica per evitar l’ofensiva de Gaza l’estiu del 2014, per a la qual l’Exèrcit no estava ben preparat, segons afirma un informe del supervisor de l’Estat d’Israel, Joseph Shapira, publicat ahir.

L’operació militar, denominada 'Marge Protector', va causar 2.251 morts en el petit territori palestí, almenys 1.462 d’ells civils, segons dades de l’ONU. En l’ofensiva, que va durar 50 dies, van perdre la vida 67 soldats israelians i els coets disparats per Hamàs i altres grups palestins van matar sis civils a Israel.

El document del supervisor, de 200 pàgines, inclou declaracions del llavors ministre de Defensa, Moshe Yaalon, que va afirmar que l’ofensiva es podria haver evitat si Israel «hagués respost a temps a la situació d’angoixa de la població de Gaza». A més assegura que el Govern israelià no va tractar la crisi humanitària de la franja, malgrat que comandaments militars van advertir  que podia influir decisivament en l’augment de la violència.

Shapira acusa el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Yaalon, l’excap de l’Estat Major Benny Gantz i els directors dels serveis de seguretat i intel·ligència (Shin Bet i Mossad) d’haver amagat informació als ministres sobre la gravetat de l’amenaça dels túnels que Hamàs va construir entre Gaza i Israel.

SENSE ESTRATÈGIA

L’informe de Shapira –que audita les decisions executives i administratives de l’Estat– afirma que les informacions dels serveis d’intel·ligència sobre Gaza tenien serioses llacunes i que només es va prioritzar la qüestió dels túnels. També carrega contra el Govern per no haver establert uns objectius i una estratègia clars respecte a Gaza i 

subratlla que l’Exèrcit israelià no tenia mitjans de combat eficaços per destruir els túnels (principal missió de l’ofensiva), la força aèria no estava ben preparada per acabar amb ells i només en van eliminar la meitat.

Netanyahu ha rebutjat l’informe i ha assegurat que la decisió de llançar l’ofensiva militar a Gaza va estar ben presa, «com ho mostra l’estabilitat des d’aleshores».