Detingut a Barcelona un presumpte 'hacker' rus a petició de l'FBI

Stanislav Lisov, pres a Brians, va venir a Espanya a passar unes vacances a la costa de Tarragona

L'arrest es produeix en plena polèmica als EUA sobre el pirateig al Partit Demòcrata organitzat des de Rússia

Diversos mitjans de comunicació de Moscou han informat aquest dijous de la detenció a Barcelona de Stanislav Lisov, un expert informàtic requerit per la Interpol i l'FBI nord-americà. L'arrest va tenir lloc el 13 de gener a l'aeroport del Prat i ha sigut confirmat per l'ambaixada russa a Espanya.

Segons ha declarat Daria Lisova, la dona del detingut, a la cadena governamental RT, el seu marit va ser informat en el moment de l'arrest que estava en situació de recerca i captura per l'FBI nord-americà i la Interpol. "Vam ser detinguts a l'aeroport de Barcelona, quan vam anar a tornar un cotxe llogat i volar cap a Lió, per continuar el nostre viatge i visitar uns amics", ha continuat. "En el moment en què baixàvem del cotxe, dos policies ens van ensenyar les plaques i van dir que detenien el meu marit", ha assenyalat.   

Els agents de seguida van requisar el telèfon, l'agenda i la tauleta de Lisov. L'expert informàtic està reclòs a la presó de Brians, a prop de Martorell, segons la seva dona, que tem que el seu marit sigui extradit als EUA.

SENSE COMENTARIS DELS EUA

De moment, el Departament d'Estat nord-americà no ha comentat la notícia. La detenció ha sigut confirmada per l'Ambaixada de Rússia a Espanya, que, segons ha assegurat en un comunicat, està "protegint els interessos del ciutadà rus i donant-li tota l'assistència consular".

La detenció pot enrarir les relacions entre Moscou i Madrid, que ja van patir un revés arran de la fallida escala de vaixells militars russos a Ceuta que es dirigien a participar en el setge a Alep. La cadena RT ha encapçalat la notícia amb un dur titular: "¿A la caça dels 'hackers' russos? Espanya deté un programador de vacances 'a petició de l'FBI". Espanya pertany al grup de països occidentals defensors d'aixecar com més aviat millor les sancions a Moscou arran de la guerra a Ucraïna, en contrast amb estats com França o Alemanya, que consideren que no hi ha hagut prou avanços en la implementació dels acords de Minsk, firmats el 2015.       

El Ministeri d'Exteriors rus ha criticat amb duresa l'arrest i ha acusat Washington d'organitzar una "caça de l'home" de ciutadans russos al voltant del món. Lisov treballa com a especialista informàtic a la ciutat de Taganrog, a la riba del mar Negre. La detenció es produeix en plena polèmica sobre el presumpte pirateig i filtració de correus confidencials del Partit Demòcrata nord-americà per part de pirates russos coordinats per l'Estat rus, segons la intel·ligència nord-americana.