L'Estat Islàmic s'atribueix l'atemptat contra la discoteca d'Istanbul

Vuit detinguts per suposada implicació en l'atac, segons mitjans turcs

Les sospites inicials sobre l’autoria del sagnant atemptat a Istanbul contra un club nocturn a la riba del Bòsfor durant la nit de Cap d’Any semblen haver-se fet realitat. En un comunicat divulgat ahir, l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) s’ha atribuït l’atac terrorista –en què van ser assassinades a trets un total de 39 persones– com a venjança per les operacions militars que l’Exèrcit de Turquia i les seves milícies aliades sirianes estan portant a terme al nord del país àrab.

En el text, la veracitat del qual encara no ha sigut comprovada, es detalla que el terrorista va utilitzar granades i un fusell automàtic i va causar unes 150 víctimes –entre morts i ferits– a la sala de festes de luxe Reina. «Un heroic soldat del califat va atacar un dels més famosos clubs nocturns on els cristians celebraven la seva festa apòstata», continua el document, en què l’autoproclamat califat acusa el Govern de Recep Tayyip Erdogan de ser un «servidor de la Creu».

GREUGES CONTRA ERDOGAN

L’EI ha anat acumulant greuges contra el Govern d’Erdogan. Des de fa quatre mesos, Turquia està portant a terme en territori sirià una vasta operació militar, mitjançant tancs i forces especials, acompanyant els grups rebels sirians que patrocina amb l’objectiu d’aconseguir el control de l’estratègica localitat d’Al-Bab, al nord de Síria, no lluny de la frontera comuna. Les intencions d’Ankara és que els combatents continuïn fins a Raqqa, la capital d’EI, una vegada hagin finalitzat les operacions militars a Al-Bab.

Els dos principals objectius d’aquesta acció militar són allunyar les hosts d’Omar al-Baghdadi (líder de l’EI) de la frontera siriano-turca i frenar l’expansió de les milícies kurdes pel nord de Síria. Tot això formaria part, segons versions periodístiques coincidents, d’un acord –tàcit o real– a què Erdogan hauria arribat amb Vladímir Putin per repartir-se 'zones d’influència' a Síria, un pacte que va permetre la conquista d’Alep per les forces governamentals sirianes i els seus aliats amb el vistiplau d’Ankara.

Turquia insisteix que no es deixarà acovardir i que les seves forces desplegades a Síria no faran marxa enrere. «Continuarem portant a terme les nostres operacions exteriors amb determinació», va sub­ratllar ahir el portaveu de l’Executiu turc, Numan Kurtulmus, després d’una reunió del Consell de Ministres presidida per Erdogan. «Ens volen enviar el missatge que continuaran sent un malson per a Turquia, que ja ha viscut un any difícil el 2016», va assegurar, abans de sentenciar: «Els farem posar de genolls».

Mentrestant continuen les investigacions per trobar el responsable de l’atemptat i els seus possibles còmplices. Les forces de seguretat van detenir ahir a Istanbul vuit persones per suposada implicació en l’atac terrorista, alhora que seguien buscant l’autor de la matança, un home que va entrar al local amb la cara tapada i va començar a disparar a tort i a dret. En total va disparar més de 180 tirs, segons la policia. Les autoritats creuen que el terrorista procedeix d’un país centreasiàtic, segons ha publicat el diari turc 'Hurriyet'.

La policia ha distribuït una foto en blanc i negre de l’autor de la massacre. Els investigadors creuen possible que formi part de la cèl·lula que va cometre el triple atac suïcida a l’aeroport d’Istanbul el juny passat, que va causar la mort a 47 persones. No obstant, també destaquen importants diferències amb atemptats similars portats a terme per les hosts d’Al-Baghdadi en territori turc. Segons el mateix Kurtulmus, s’està molt a prop de completar amb èxit la identificació de l’individu a partir de les empremtes dactilars que la policia forense ha trobat al club.

Se sap que l’atacant va arribar a l’escenari de la matança en taxi des del barri de Zeytinburu, al sud d’Istanbul, i que va baixar del cotxe poc abans de finalitzar la carrera a causa de l’intens trànsit regnant al barri d’Ortakoy, a la riba del Bòsfor, ple de discoteques, restaurants i clubs nocturns. Queda, això sí, pendent de determinar si era un 'llop solitari' (un simpatitzant d’EI, encara que sense vincles amb el lideratge a Raqqa) o un home enviat des de Síria. Fa pocs dies, l’EI va demanar als seus simpatitzants atacar «celebracions i clubs» durant l’Any Nou. 

Els locals d'oci, objectius terroristes