El Parlament d'Holanda aprova la prohibició del vel integral en alguns espais públics

Tan bon punt l'adopti el Senat, l'ús de peces que cobreixin la cara en escoles, hospitals i transports públics estarà vetat

Dues musulmanes vestides amb el burca, en un carrer de Lleida. / RAMON GABRIEL / DEFOTO

Holanda ha fet el primer pas per sumar-se als països que limiten l’ús del burca o el nicab en llocs públics. El parlament holandès va donar ahir via lliure a un projecte de llei que pretén prohibir la utilització del vel integral islàmic, així com altres peces destinades a tapar la cara –com màscares, cascos o passamuntanyes– per motius de seguretat. La mesura, que a Europa ja apliquen països com Bèlgica o França, serà efectiva un cop sigui aprovada també al Senat.

«Tothom té dret a vestir com vulgui», sosté el govern que lidera el liberal Mark Rutte en un comunicat emès pel seu executiu. Però «aquesta llibertat està limitada quan és essencial que la gent es vegi, com per exemple per garantir un bon servei o la seguretat», afegeixen sobre els motius d’un projecte de llei molt demanat per la ultradreta que lidera el Partit de la Llibertat de Geert Wilders.

Holanda celebra eleccions el mes de març del 2017 i amb la pujada de la ultradreta en les enquestes hi ha qui veu en aquesta decisió del partit liberal de Rutte un gest envers l’electorat més crític amb els musulmans. És més, segons el Consell d’estat, l’òrgan assessor de més rang al país, la legislació holandesa ja té disposicions suficients perquè els ciutadans ensenyin la cara.

MULTES DE 405 EUROS

Un cop obtingui via lliure al Senat, la legislació prohibirà no només l’ús del vel integral sinó de qualsevol altra peça que cobreixi la cara en llocs com escoles, hospitals, transport públic i edificis governamentals. La policia podrà requerir a tota aquella persona que porti la cara tapada que es tregui la peça de roba i si s’hi nega podrà imposar multes de fins a 405 euros, segons el portal d’informació Dutchnews, que xifra –segons declaracions del professor universitari Annelies Moors– en 150 el nombre de dones a tot el país que es cobreixen la cara diàriament i entre 400 i 500 les que ho fan de forma ocasional.

Actualment la situació a Europa és diversa, però cada vegada hi ha més països que decideixen legislar en aquest terreny. França va ser el primer país europeu a prohibir l’ús del burca o de qualsevol mocador destinat a dissimular la cara en espais públics. Ho va fer l’octubre del 2010 i la mesura és d’aplicació des de l’abril del 2011, amb multes per als infractors que van fins als 150 euros. Bèlgica, Bulgària i Dinamarca també apliquen restriccions, i el debat ha ressorgit en països com Alemanya i Itàlia.