ENSURT AL JAPÓ

Una alerta de tsunami reviu el malson de Fukushima

El terratrèmol de magnitud 7,3 no ha causat danys greus i l'avís d'onades gegants ha sigut desactivat poc després

tsunami

Les autoritats japoneses han declarat aquesta matinada una alerta de tsunami després d'un fort terratrèmol de magnitud 7,3 en l'escala oberta de Ritcher a la prefectura de Fukushima, al nord-est del país, informa el Servei Geològic dels EUA (USGS, per les sigles en anglès). El sisme i l'avís d'onades gegants ha fet reviure el malson sofert per aquesta regió del Japó el 2011. No obstant, finalment no s'han hagut de lamentar víctimes ni danys greus i l'alerta ha sigut desactivada poc després.

L'epicentre del sisme s'ha situat a 61 quilòmetres al sud-est de la ciutat japonesa de Namie a una profunditat de 10 quilòmetres.

Les autoritats havien alertat d'un tsunami de 3 metres d'altura. Al voltant de les 7 del matí de dimarts (23.00 de dilluns a Espanya) es van registrar diverses onades d'entre 30 i 90 centímetres en diversos ports de la costa nord-est, sense que causessin cap dany, i a l'altura de la ciutat de Sendai, a la costa de Miyagi, es va registrar un tsunami d'1,4 metres cap a les 8 del matí de dimarts (00.00 de dimarts a Espanya). En tots els casos, es va ordenar l'evacuació dels veïns que resideixen a prop de la costa.

La prefectura de Fukushima es troba a uns 200 quilòmetres al nord de Tòquio i acull la planta nuclear que va quedar molt afectada arran del tsunami del 2011, conseqüència d'un altre fort terratrèmol, aquesta vegada de magnitud 9 en l'escala de Ritcher.

Després de la forta sacsejada d'aquest dilluns, les autoritats han afirmat que no s'ha detectat radiació a el zona, però han ordenat tancar totes les centrals nuclears pròximes com a mesura de prevenció. 

El terratrèmol d'aquest dilluns (dimarts a Japó) ha fet reviure als japonesos el malson del gran ssime i el tsunami de fa cinc anys que va causar la mort d'unes 18.000 persones i va provocar una catàstrofe nuclear a la central nuclear de Fukushima.

Des del mes d'abril passat, l'arxipèlag japonès ha patit dos forts terratrèmols a la regió de Kumamoto, al sud-oest, als quals van seguir fins a 1.700 rèpliques, que van provocar la mort de mig centenar del persones i importants danys materials.

En previsió d'aquest tipus de terratrèmols amb grans tsunamis, el Japó està construint contra rellotge torres i rutes d'evacuació, murs de contenció i refugis, segons informa Efe.