GIR ALS EUA

Trump nomena cap de gabinet Reince Priebus, un home de l''establishment' republicà

L'activista ultra Steve Bannon serà l'"estrateg en cap" del president electe

El magnat ha nomenat Reince Priebus cap de Gabinet. El fins ara president del Comitè Nacional Republicà va ser un dels pocs que es van mantenir fidels a Trump durant els turbulents mesos amb el Partit. / periodico

Durant tota la campanya, Donald Trump s'ha presentat com un 'outsider' de Washington, de la política i fins i tot del Partit Republicà, fet que sens dubte ha sigut un actiu per a ell a l'hora de convèncer votants desencantats amb el sistema, les institucions i l'statu quo. Però ara que ha sigut elegit president, l'aliança amb les estructures tradicionals de poder sembla inevitable. I s'ha confirmat amb la seva selecció de Reince Priebus, el president del Comitè Nacional Republicà, com el seu cap de gabinet, un dels principals càrrecs a la Casa Blanca.

Priebus és un dels màxims exponents de l'anomenat aparell de la formació conservadora. La seva relació amb Trump no ha sigut fàcil durant la campanya, especialment en les primàries, quan encara hi havia esperances entre l''establishment' que sortís elegit un candidat que representés més els seus interessos. Un cop Trump va ser el nominat, no obstant, Priebus va posar la màquina del partit a treballar per a ell i va donar a la seva campanya suport clau en infraestructura, experiència i fons. I ara és recompensat.

La seva elecció ha sigut alabada pel president de la Cambra de Republicans, Paul Ryan, i altres líders republicans. "Estic molt orgullós i emocionat pel meu amic Reince", va dir al seu compte de Twitter Paul Ryan, el republicà de més alt rang del Congrés. També el senador Lindsey Graham, que va disputar la nominació a Trump abans de retirar-se davant l'empenta del magnat, l'ha felicitat per la seva "magnífica elecció" i ha dit que això demostra "la seriositat" amb què es pren això de governar.

Priebus, amic personal i aliat pròxim de Ryan, és considerat pels analistes una figura que pot ser clau perquè el controvertit magnat mantingui una bona relació amb el Congrés, que disposa de majoria republicana a les dues cambres. El mateix Priebus va destacar després d'anunciar-se la notícia l'oportunitat que tindrà de poder treballar a favor d'una economia "que funcioni per a tothom", assegurar les fronteres, "reemplaçar" la reforma sanitària del president Barack Obama, i "destrossar el terrorisme radical".

EL "PERILLÓS" BANNON

L'alt càrrec per al qual ha sigut elegit Priebus assenyala el poder i la influència que l'aparell pot tenir en l'Administració Trump. Però el president electe també mantindrà a prop personatges allunyats de la política que han estat al seu costat i que han sigut clau per a la seva elecció. Trump ha nomenat “assessor sènior” i "estrateg en cap" Steve Bannonl'exbanquer que des de la web Breitbart news va animar la dreta radical i que va ser definit una vegada com “l'agent polític més perillós d'Amèrica”, i que des de l'agost ha dirigit la campanya de Trump.

Bannon, des d'ara conseller principal de Trump, manté a través de la seva web vincles amb els moviments d'extrema dreta europeus. La diputada francesa {Maréchal} Le Pen, del Front Nacional, va anunciar aquest dissabte que preparada per treballar amb ell. Ja l'havia citat el juliol passat, quan va anunciar que Breitbart tenia intenció d'implantar-se a França.

"L'equip Bannon-Priebus és una tremenda elecció del president electe Trump. Bannon com a estrateg clau i Prebus per a la gestió diària", va declarar per la seva part l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, una de les figures més destacades del Partit Republicà i que al seu dia va sonar com un dels favorits per erigir-se en l'aspirant a vicepresident de Trump. Gingrich diu que fa mesos que assessora Trump "de manera informal" i no es descarta que pugui arribar a ocupar una cartera en el seu pròxim Govern.