EL 'CAPO' MEXICÀ DE LA DROGA

Extradit als EUA l'encarregat de finançar una pel·lícula sobre el 'Chapo'

Mauricio Sánchez Garza, presumpte operador financer del càrtel de Sinaloa, està acusat de blanquejar milions de dòlars amb inversions immobiliàries a San Antonio (Texas)

mbenach32390906 mex05 ciudad de m xico m xico 12 01 2016 fotograf as ced160728121045

Les autoritats mexicanes han entregat en extradició als Estats Units Mauricio Sánchez Garza, presumpte operador financer del càrtel de Sinaloa i encarregat de trobar finançament per a la pel·lícula autobiogràfica de Joaquín 'el Chapo' Guzmán, han informat aquest dijous mitjans locals.

"Mauricio 'N' serà posat a disposició del Tribunal Federal de Districte per al Districte Oest de Texas per probable participació en el delicte d'extorsionar una propietat mitjançant l'ús indegut de la força, violència, temor i rentada de diners", ha detallat la Procuradoria General de la República (PGR) en un butlletí.

D'acord amb informes publicats, el narcotraficant, de 45 anys, està acusat de blanquejar milions de dòlars de la seva organització criminal amb inversions immobiliàries a San Antonio (Texas). També se'l considera l'encarregat de buscar finançament per al film que el 'Chapo' va voler realitzar amb l'actriu mexicana Kate del Castillo.

ARRESTAT A JALISCO

Sánchez Garza, presumpte operador financer de Juan José Esparragoza, un dels líders del càrtel de Sinaloa, va ser detingut amb fins d'extradició al municipi de Zapopan, a l'estat mexicà de Jalisco, ha informat la PGR el 14 de gener passat.

Sánchez Garza va ser internat al Reclusori Preventiu Viril Sud a la Ciutat de Mèxic i va ser posat a disposició de l'autoritat jurisdiccional. Si és declarat culpable en un judici, aquest criminal podria afrontar als EUA una pena de fins a 20 anys.

PEL·LÍCULA I LLIBRE AUTOBIOGRÀFICS

Sánchez Garza també forma part d'una investigació de l'agost del 2014 que va descobrir que Guzmán, des de la presó, planejava crear una cinta i un llibre autobiogràfics. Però segons va revelar el 'San Antonio Express News', l'amor de Mauricio Sánchez pel cine venia d'abans, ja que amb Guzmán i l'empresari Arturo San Antonio Madrigal van comprar un guió per a una preqüela de 'La Pasión de Cristo' de Mel Gibson.

Per a les autoritats federals, assenyala el rotatiu nord-americà, l'avui extradit és "peça clau" per saber el paper de Kate del Castillo i l'actor i director Sean Penn en la probable utilització de recursos de procedència il·lícita per realitzar una pel·lícula del 'capo'.

TROBADA AMB SEAN PENN

Del Castillo va propiciar i va participar en la reunió celebrada l'octubre passat al nord-oest de Mèxic amb Guzmán, de la qual es va tenir coneixement quan 'Rolling Stone' va publicar el 9 de gener un relat elaborat per Penn.

La protagonista de la sèrie de televisió 'La Reina del Sur' va mantenir comunicació amb el 'Chapo' per missatges telefònics i a través dels seus advocats durant mesos, fins i tot mentre estava tancat. La fiscalia investiga si l'actriu va rebre retribucions del líder del càrtel de Sinaloa per a la marca de tequila Honor del Castillo o el rodatge de la seva pel·lícula.

La detenció de Sánchez Garza es va produir cinc dies després de la recaptura del líder del càrtel de Sinaloa el 8 de gener, que actualment està pendent d'extradició als Estats Units, on afronta nombrosos càrrecs.