terror gihadista a frança

Abballa tenia una llista amb noms d'objectius potencials

El terrorista estava vigilat des del febrer i va jurar fidelitat a l'Estat Islàmic fa tres setmanes

Valls descarta adoptar mesures extrajudicials per combatre el terrorisme

mbenach34280219 a photo taken off facebook on june 14 2016 shows 160614122212 / STR

Larossi Abballa, l'autor del doble assassinat comès aquest dilluns a Magnanville, a 50 quilòmetres de París, tenia en el seu poder una llista amb objectius potencials en què figuraven noms de rapers, policies, periodistes i personalitats públiques, segons ha explicat en roda de premsa el fiscal de París, François Molins.

Molins ha ofert les primeres dades de la investigació i ha assenyalat que la llista va ser trobada al costat de tres telèfons i tres ganivets -un d'ells ensangonat- en el domicili de les víctimes pels agents que van fer l'assalt en què va ser abatut el terrorista.

L'atacant va apunyalar el comandant de policia entre les 20.00 i les 20.20 hores davant de casa seva i després va segrestar la seva parella i el seu fill de 3 anys abans de degollar la dona. Durant la infructuosa negociació amb les forces d'elit, va dir que era un “musulmà practicant que seguia el Ramadà” i havia actuat en resposta a la crida de l'Estat Islàmic per “matar infidels i les seves famílies a les seves cases”.

També va amenaçar amb fer saltar tot pels aires si els policies no s'allunyaven del lloc, motiu pel qual es va procedir a l'assalt de la vivenda cap a la mitjanit. L'acte ha sigut reivindicat per l'Estat Islàmic, a la qual l'agressor, un jove francès radicalitzat i condemnat el 2013 per reclutar gihadistes per a la xarxa afganopakistanesa, havia jurat fidelitat feia tres setmanes.

Abballa sabia que la víctima era policia, ha agregat el fiscal, que ha confirmat que el terrorista va enviar a les 20.52 hores un vídeo de 12 minuts reivindicant els seus actes a un centenar de contactes de Facebook, així com diversos tuits atribuint-se el crim a través d'un compte obert a principis de juny.

Larossi Abballa, de 25 anys, estava sotmès a vigilància judicial des de l'11 de febrer del 2016 en el marc d'una investigació de la fiscalia antiterrorista sobre una xarxa gihadista siriana. Va ser objecte d'escoltes i geolocalització, però, segons Molins, res va permetre detectar que s'estigués preparant per cometre un atemptat, per la qual cosa no va ser detingut.

En el seu domicili no s'han trobat armes ni explosius, però sí molta documentació que està sent analitzada. En el seu cotxe es va trobar un Alcorà, una gel·laba blanca i diversos llibres religiosos. De moment, la policia ha detingut tres persones vinculades amb Abballa. Es tracta de tres homes de 27, 29 i 44 anys.

EL COMBAT D'UNA GENERACIÓ

El doble assassinat ha commocionat tota la classe política, que aquest dimarts ha honrat la memòria dels dos policies víctimes de l'atemptat amb un minut de silenci en l'Assemblea Nacional i rendit homenatge a la feina de les forces de l'ordre. El primer ministre, Manuel Valls, ha recordat en l'hemicicle que la radicalització dels joves és un fenomen “massiu” i que només a França hi ha 9.600 individus radicalitzats. “És tota la societat la que s'ha de mobilitzar”, ha dit.

Valls ha incidit que la societat haurà d'acostumar-se a viure sota l'amenaça terrorista i que el combat serà llarg, sens dubte, “el d'una generació”. Al mateix temps ha descartat l'adopció de mesures extraordinàries, com ja han reclamat alguns líders de la ultradreta.

“La nostra primera arma és el codi penal i la legitimitat de l'Estat de dret. També és rebutjar tota temptació de recórrer a les aventures extrajudicials que es van experimentar en els anys 2000”, ha subratllat.

Després d'informar que en els últims 15 dies s'han detingut 16 persones sospitoses de vincles amb el gihadisme, va insistir que la resposta ha de ser combatre el terrorisme i resistir a la por i a la violència.