LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Cruz i Sanders derroten Trump i Clinton a Wisconsin

La victòria del senador de Texas mostra les esquerdes a la campanya de Trump i acosta la possibilitat d'una convenció oberta

JIM YOUNG (REUTERS)

Wisconsin no és lloc per a favorits. Donald Trump i Hillary Clinton han patit aquest dimarts derrotes a les primàries de l'estat davant, respectivament, Ted Cruz i Bernie Sanders i els resultats tenen implicacions importants. En el camp republicà, acosten encara més la possibilitat que al juliol a Cleveland la convenció del partit sigui oberta i la nominació del candidat forçosament negociada. En el demòcrata, dóna ales al senador de Vermont per seguir desafiant la campanya de l'exsecretària d'Estat.

Cruz, que ha guanyat Trump amb prop de 20 punts d'avantatge, ha anomenat la seva victòria “un punt d'inflexió”, i tot i que encara no ho pot donar per fet, hi ha arguments per identificar aquest moment de canvi. Encara que el texà és el senador més odiat a Washington, s'ha convertit en l'alternativa per al creixent moviment conservador organitzat per frenar Trump i en el seu discurs de victòria s'ha ofert com el candidat “d'unitat” del partit.

A Wisconsin, a més, Cruz ha ampliat el seu electorat més enllà del vot profundament conservador i religiós que fins ara havia sigut el seu principal pilar (Wisconsin és el primer gran estat que guanya a part de Texas i els altres set on s'ha imposat usen el sistema de caucus, que li és més favorable). I amb els millors resultats fins ara entre els no evangèlics, Cruz ha citat John F. Kennedy per dir que “Wisconsin ha encès una espelma marcant el camí a seguir”.

LA CONVENCIÓ OBERTA

La matemàtica no va a favor de Cruz, que segueix més de 200 delegats per sota de Trump i que per arribar a la xifra de 1.237 que es necessiten per garantir-se la nominació republicana hauria d'obtenir més del 80% del sufragi en totes les cites que queden de primàries. Però Trump, que més enllà de l'ofensiva conservadora en contra seu ha sigut castigat també pels seus propis errors en els últims dies, tampoc té garantit aconseguir aquests 1.237 delegats. Per això Cruz aquest dimarts ha esmentat per primera vegada la possibilitat de fer-se candidat “o abans de Cleveland o durant la convenció en Cleveland”.

La campanya de Trump, que no ha ofert discurs i que segueix mirant amb esperança a les pròximes cites a Nova York i altres estats de la costa est i Califòrnia, ha emès un comunicat en què ha tornat a insultar Cruz amb el seu apel·latiu favorit per al senador, “mentider”, i l'ha acusat de ser “pitjor que un titella. És un cavall de Troia usat pels caps del partit intentant robar la nominació a Trump”, es llegeix al text, en què també s'acusa Cruz (sense proves) d'haver vulnerat la llei a l'haver-se coordinat amb els seus supercomitès d'acció política.

EL ‘MOMENTUM’ DE SANDERS

Els delegats tampoc són la clau de la victòria de Sanders, que s'ha imposat per més de 10 punts a Clinton però enfronta un sistema de repartiment proporcional de vots i segueix molt al darrere en el camí fins als 2.383 delegats necessaris per aconseguir la nominació a la convenció també al juliol a Filadèlfia. El que és fonamental per al senador de Vermont és que, amb la seva setena victòria de les últimes vuit cites electorals, manté l'anomenat 'momentum'', que serà vital en la pròxima cita, el 19 d'abril a Nova York, d'on és originari i per on Clinton va ser senadora.

Així mateix, la victòria a Wisconsin reforça els seus arguments perquè els superdelegats (que són representants del partit i tenen llibertat de recolzar el candidat que vulguin) es replantegin el seu fins ara aclaparador suport a Clinton (que en té 469 davant els 31 de Sanders).

“Si ignores el que sents en mitjans corporatius, els fets són bastant clars: tenim un camí cap a la victòria, un camí cap a la Casa Blanca”, ha dit el candidat, que compta amb un avantatge més: la seva campanya va recaptar al març 44 milions de dòlars, amb una mitjana de donacions de 27 dòlars. La de Clinton, 29 milions. La candidata, que tampoc ha ofert cap discurs després dels resultats de Wisconsin i ha felicitat Sanders en un tuit, ha passat la nit de dimarts en un acte de recaptació de fons al Bronx.