La UE davant el terror

L'Estat Islàmic intenta mostrar fortalesa multiplicant els atemptats mentre retrocedeix a Síria i l'Iraq

Els últims cops a Europa han revelat greus errors d'intel·ligència per no compartir informació

Els retrocessos territorials que pateix l’Estat Islàmic (EI) a Síria i l’Iraq impulsen el grup a multiplicar els seus atemptats a la Unió Europea (UE) i la resta del món per poder presentar nous èxits i continuar ampliant el seu suport popular internacional, segons coincideixen els experts i confirma la seqüela recent d’atemptats.

    El portaveu del grup, Abu-Mohammad al-Adnani, ja va fer una crida als seus seguidors el 2014 perquè matessin «infidels europeus i nord-americans» on i com poguessin. L’EI es va recolzar inicialment en llops solitaris per als atemptats, però els últims atacs mostren la participació de combatents gihadistes que han tornat de Síria i que preparen reclutes locals per atacar «objectius fàcils» amb moltes víctimes civils, destaca l’agència policial paneuropea Europol.

DE TORNADA / El nombre de combatents gihadistes que han tornat a Europa es xifra en 2.000, cosa que mostra la gravetat de l’amenaça, ja que les autoritats en desconeixen el parador i se n’han detingut pocs. El desafiament antiterrorista belga OCAM estima que com a mínim 117 combatents han tornat al país.

    Europol, en un informe del 18 de gener, assenyala que «l’EI ha desenvolupat un comando d’acció externa entrenat per a atacs a l’estil de les forces especials» i que té «capacitat per atacar a voluntat en qualsevol moment i en gairebé qualsevol objectiu escollit». L’informe subratlla que «les cèl·lules terroristes que operen a Europa tenen una base nacional o local».

    Els experts europeus, nord-americans i israelians coincideixen que per combatre amb eficàcia el terrorisme islàmic és essencial disposar de dades fiables d’intel·ligència sobre els sospitosos, compartir-les i «elaborar mapes humans de les zones on se sembra i es cultiva la llavor de l’extremisme». Però els atemptats dels últims anys han revelat greus errors en els serveis d’intel·ligència i seguretat belgues i francesos.

    Dos exemples entre molts: Els responsables dels atemptats de París del gener del 2015, Cherif Kouachi (Charlie Hebdo) i Amedy Coulibaly (supermercat jueu), van ser definits en un informe de la Fiscalia de París del juliol del 2013 com els «acòlits» de Djamel Beghal, perillós membre d’Al-Qaida i del Grup Islàmic Armat (GIA), al que van conèixer a la presó i amb qui van continuar en estret contacte. Però no eren objecte de vigilància especial.

ANUNCI PÚBLIC / Abdul-Hamid Abaaoud, cervell de l’atac a París del 13-N, era també el líder de la cèl·lula desmantellada a Verviers (Bèlgica) el gener d’aquell any. Abaaoud, estrella mediàtica de l’EI, va anunciar a la revista en anglès del grup Dabiq del febrer que havia tornat a Bèlgica i que tenia un pis franc i armes per fer atemptats. Però aquest anunci públic no va deencadenar una cacera humana, cosa que va possibilitar els atemptats de París.

El coordinador antiterrorista de la UE, Gilles de Kerchove, al seu informe de l’1 de març va retreure als governs europeus que continuen sense aportar ni compartir prou dades i informació sobre els sospitosos de terrorisme. Per exemple, a la base de dades comuna només hi ha informació de 2.786 combatents gihadistes (1.473 a la d’Europol), mentre que el nombre real ronda els 5.000.

Altres errors en la lluita antiterrorista són el floreixent mercat negre d’armes europeu i que les antigues armes reconvertides per a foguejament es transformen amb facilitat en armes letals de nou i no estan incloses en la legislació de la UE. A més, la directiva europea d’armes de foc està pensada per facilitar-ne la venda en lloc de protegir el ciutadà, com revela una investigació de la revista alemanya Der Spiegel.

LA COBERTURA IDEOLÒGICA / Els dirigents continuen subestimant el paper clau de l’expansió de l’extremisme salafista i wahhabita en la cobertura ideològica i justificació dels atemptats i no actuen per por de ser qualificats d’islamòfobos, lamenta el sociòleg francès Gilles Kepel. El paper del salafisme en la radicalització de la població de Molenbeek (Brussel·les) ja el va denunciar l’any 2006 Hind Fraihi al seu llibre Clandestina al Petit Marroc, però va ser menystinguda i acusada per les autoritats de fomentar el racisme.

La política d’austeritat i la destrucció d’ocupació per la crisi fomenten una degradació i empobriment addicional de les comunitats musulmanes marginalitzadws a Europa, cosa que facilita la tasca dels predicadors extremistes finançats per l’Aràbia Saudita i Qatar, amb el seu rebuig de la democràcia i els valors europeus, qualificats d’incompatibles amb l’islam.

Els ministres d’Interior europeus van prometre dijous compartir informació sobre els sospitosos de terrorisme, com fan després de cada atemptat, però no ho compleixen. La Comissió Europea i els governs plantegen ara com la gran solució un registre amb les dades personals dels passatgers aeris a la UE, però obliden que els terroristes vivien a Brussel·les i a París i es desplaçaven per Europa en cotxe.