L'Estat Islàmic té 3.500 esclaus a l'Iraq

Un informe de l'ONU detalla com la majoria són dones i nenes de la comunitat yazidita

Almenys 18.000 iraquians han mort per la violència al país des del gener del 2014

L’ONU va denunciar ahir que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) té a l’Iraq 3.500 esclaus, sobretot dones i nens. Aquest és un dels múltiples crims de guerra de l’EI, que controla àmplies zones de l’Iraq i Síria en les quals ha decretat «un califat».

«Els capturats són majoritàriament dones i infants i procedeixen principalment de la comunitat yazidita, però també hi ha persones d’altres comunitats ètniques i religioses minoritàries», afirma un informe de la Missió d’Assistència de l’ONU per a l’Iraq (UNMI) i l’oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU (ACNUDH) difós ahir a Ginebra.

L’ONU documenta la mort de 18.802 civils a l’Iraq des de començaments del 2014 fins al 31 d’octubre del 2015, i assenyala que 36.245 civils més van resultar ferits. L’informe alerta que la xifra real de morts podria ser més gran i destaca que la meitat es van produir a Bagdad, la capital iraquiana. El text apunta que des d’inicis del 2014, 3,2 milions de persones –entre elles, un milió de nens en edat escolar– s’han vist obligades a fugir de casa seva i s’han convertit en desplaçades internes.

RÈGIM DE TERROR

L’EI ha imposat un règim de terror a les zones que controla a l’Iraq i a la veïna Síria i comet violacions dels drets humans de tot tipus. En el seu informe, l’ONU ofereix detalls d’atrocitats comeses pels gihadistes contra la població civil, a a la qual «disparen, decapiten, cremen viva o llancen des d’edificis».

L’informe –que s’ha elaborat a partir de testimonis de les víctimes, de supervivents o de fonts properes– assenyala que l’augment de «la violència sistemàtica i generalitzada» de l’EI entre els mesos de maig i octubre del 2015 –el període que cobreix– és «esgarrifosa» i qualifica les atrocitats perpetrades de «crims de guerra, crims contra la humanitat i possible genocidi».

«S’ha pogut demostrar la intenció d’acabar totalment o parcialment amb comunitats senceres, incloent-hi els yazidites», va assenyalar Francesco Motta, director de Drets Humans de la UNAMI, per demostrar per què es pot considerar que els crims constitueixen genocidi. «Han perseguit clarament diverses comunitats a partir de la seva ètnia o a la seva religió, han assassinat part dels seus membres, els han expulsat, els han forçat a convertir-se o les han esclavitzat, en el cas de les dones. La intenció era destruir-les», va agregar Motta.

ABUSOS SEXUALS

L’ONU creu que les persones esclavitzades pels gihadistes a l’Iraq són unes 3.500 i estan segrestades al nord del país. En el cas de les dones, l’informe explica que habitualment els gihadistes les tenen com a «esclaves sexuals» i recalca que segueixen «abusant sexualment de nens i dones» en general.

    L’ONU ha pogut verificar que el passat 21 de juny, entre 800 i 900 nens van ser segrestats a la ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq, per entrenar-los en camps militars i obligar-los a combatre.

A l’agost, l’EI va assassinar 18 nens soldat per haver-se escapat del front a la província d’Anbar i haver tornat a casa seva a Mossul. Els gihadistes van obligar nens soldat a executar 15 homes que havien desertat o que havien perdut combats. «El tracte als nens és especialment horrible: s’utilitza menors de fins a 9 anys com a escuts humans, com a bombes humanes, i se’ls posa en primera línia de combat», va explicar Motta. L’ONU va comprovar que totes les persones que no havien acatat les ordres dels gihadistes havien estat torturades, van rebre fuetades  o les van violar.

«Ni tan sols l’obscena xifra de víctimes reflecteix de forma precisa de quina manera terrible estan patint els civils a l’Iraq», va recalcar l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein. «Les xifres engloben els que han sigut assassinats o estan ferits per la violència oberta, però un nombre incalculable de persones han mort per falta d’accés a aliments bàsics, aigua o assistència mèdica», va afirmar. Segons Al-Hussein, l’informe exposa «l’horror» del qual intenten escapar els refugiats iraquians.

El document també acusa les forces de seguretat iraquianes i els seus aliats –milícies, grups tribals i peixmergues (forces kurdes)– d’assassinats il·legals i de raptes.