Aquest és el vídeo de l'assalt dels 'marines' a l'amagatall del 'Chapo'

La gravació mostra l'operació, denominada Cigne Negre, a través de càmeres situades als cascos dels militars

Aquest és el vídeo de l’assalt dels ’marines’ a l’amagatall del ’Chapo’. / periodico

La cadena mexicana Televisa ha divulgat les primeres imatges de l'operatiu en què la Marina va intentar capturarMarina Joaquín 'el Chapo' Guzmán en un domicili de Los Mochis, a l'estat de Sinaloa, al nord-oest del país, divendres a la matinada.

La gravació de l'anomenada operació Cigne Negre, obtinguda a través de les càmeres col·locades al casc dels 'marines', mostra com els militars van entrar a la casa on s'amagava 'el Chapo' tirant la porta porta a terra.

Així que va entrar, la Marina va ser rebuda amb un intens tiroteig, en el qual un home va quedar ferit; per dissuadir els sicaris de Guzmán, les forces van llançar diverses granades, i tot seguit van començar a registrar les habitacions de la casa.

TRETS DES DE L'ESCALA

Com mostra el vídeo, d'uns quinze minuts de durada, els 'marines' van accedir en primer lloc a la sala menjador, mentre feien front als trets que rebien des de l'escala dels homes del líder del càrtel de Sinaloa. A la mateixa planta, els soldats van trobar en una habitació dues persones, que es van rendir i van quedar sota la seva custòdia. Quan va acabar la inspecció, van pujar a la segona planta per les escales esquivant encara els atacs dels sicaris.

A les habitacions hi van trobar més persones, que també van ser detingudes. També van passar a una galeria on hi havia una escala recolzada a la paret, gràcies a la qual part del personal de Guzmán es va poder escapar pels terrats.

RECOMPTE DE DETINGUTS

A l'acabar la inspecció de la casa, es fa recompte de les persones trobades a l'immoble: "Tres homes, un d'abatut, i dues dones", informa un dels 'marines'.

Segons abans d'acabar el vídeo, el mateix soldat afirma que continuen amb la missió i que "ja es pot entrar" a la casa.

NOVAMENT, UN TÚNEL

Durant el tiroteig, el narcotraficant va aconseguir escapar-se amb el seu cap de seguretat, Orso Iván Gastélum Cruz, per un túnel construït al lavabo d'una de les habitacions fins a la xarxa del clavegueram de la ciutat.

Tots dos van recórrer més d'un quilòmetre i van sortir a la superfície; ja al carrer van robar un vehicle, i després un altre, per començar una carretera cap a Navajoa, en què van ser interceptats per agents federals i traslladats a un motel de la zona fins que van arribar reforços.