CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

L'ONU demana quotes obligatòries per acollir almenys 200.000 refugiats equitativament

L'Alt Comissionat d'ACNUR, Antonio Guterres, diu que "cap dels països membres de la UE es pot negar a fer la seva part" en aquesta crisi

Alemanya i França elaboraran una proposta comuna, oberta a debat quan es presenti, per a la reubicació d'immigrants

Un immigrant es manifesta amb una pancarta en què es llegeix ’Ajuda’ns, Europa’ demanant a les autoritats hongareses que permetin als refugiats viatjar cap a l’Europa Occidental, després de diversos dies polèmics amb les estacions de trens tancades. / AFP / FERENC ISZA

L'ONU ha alertat aquest divendres que és necessari crear 200.000 places per reubicar els refugiats que estan arribant a Europa i que el fracàs del continent a donar una resposta comuna a la crisi només ha beneficiat les xarxes de traficants de persones.

"Una estimació molt preliminar indica que potencialment s'hauran d'augmentar les places de reubicació fins a les 200.000", ha dit l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), Antonio Guterres.

En línia amb la posició comuna que ahir van anunciar França i Alemanya, el responsable ha indicat que tots els països de la Unió Europea han de tenir "una participació obligatòria" en el programa massiu de reubicació, del qual s'han de beneficiar tots aquells que necessiten protecció internacional.

"La solidaritat no pot ser només la responsabilitat d'uns quants membres de la UE", ha comentat Guterres.

AJUDA OBLIGATÒRIA

Alemanya i França estan acabant una proposta comuna que presentaran en els pròxims dies a les instàncies europees per instaurar un sistema de quotes d'acollida de refugiats en què participin de manera obligatòria tots els països del bloc.

Els països més afectats per la crisi migratòria són, per una part, Itàlia Grècia, que actuen com a portes d'entrada de la UE després de travessar del Mediterrani, i Alemanya, Àustria i Suècia, els principals països de destí dels refugiats.

PRESSIÓ CONFLICTIVA

Guterres ha recalcat que "cap país es pot negar a fer la seva part" i ha considerat que els desacords en el si de la UE davant aquesta crisi eren d'esperar.

"No és sorprenent que quan un sistema està desequilibrat i és disfuncional, tot es bloquegi quan la pressió puja", ha assegurat.

AMB ELS BRAÇOS OBERTS

El cap de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha plantejat que un programa coherent de reubicació per a refugiats ha d'anar acompanyat de capacitats adequades de recepció, particularment a Grècia.

Així mateix, l'ONU ha considerat que la UE s'ha de preparar per, amb el consentiment previ dels països afectats --en aquest cas, Grècia, Itàlia i Hongria--, col·laborar en la recepció, l'assistència i el registre de persones que sol·licitin asil.