TENSIÓ AL REGNE UNIT

Els nacionalistes escocesos insinuen un altre referèndum per a la independència

Un alt membre de l'SNP assegura que es plantarà cara a Londres i a Cameron si es decideix organitzar una segona votació plebiscitària

Els nacionalistes escocesos estan preparats per impulsar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia. Segons ha assegurat un veterà membre del partit a Westminster als diaris 'The Times' i 'The Guardian', l'SNP s'oposarà a Cameron si així ho creu necessari.

Diumenge passat, el líder dels 'tories' va descartar l'opció de convocar un segur referèndum a Escòcia. Per la seva banda, la líder nacionalista Nicola Sturgeon va reaccionar assegurant que David Cameron no tindria cap dret a negar-se a la votació.

Els escocesos van perdre l'oportunitat d'independitzar-se amb el referèndum del 18 de setembre de l'any passat, en què van vèncer els unionistes amb un 55% del vot en contra del 45%. L'espectacular auge de l'SNP en les eleccions generals de la setmana passada ha fet que molts votants pressionin per a un nou referèndum.

FORA DE L'AGENDA POLÍTICA

Sturgeon va assegurar reiteradament durant la campanya que un referèndum sobre la independència de la nació està fora de l'agenda política i que només tornaria a primera línia si es produïa un canvi “material” en les circumstàncies.

Dimecres Sturgeon va indicar que els escocesos podien demanar un altre referèndum si Cameron no accedia a donar més poders al Parlament escocès, com va prometre al setembre. Durant aquest divendres Cameron i Sturgeon es reuniran per primera vegada després de les eleccions generals que van donar una renovada victòria als conservadors.