DONES ALS ESTATS UNITS

Una esclava en els bitllets de 20 dòlars

Una campanya ciutadana demana al Govern nord-americà que l'abolicionista Harriet Tubman ocupi el lloc del president Andrew Johnson

Imatge de l’esclava i abolicionista Harriet Tubman de gran. / WIKIPEDIA

Un campanya 'on line' impulsada pel grup ‘Women on 20s’ ha demanat al Govern dels Estats Units que es canviï la imatge dels bitllets de 20 dòlars i s'incorpori la figura de Harriet Tubman, que va ser esclava al segle XIX.

El moviment demanava a través d'internet que se substituís la imatge del president Andrew Johnson i que el seu lloc l'ocupés la dona que els cibernautes decidissin. Després de més de 600.000 vots, l'abolicionista Harriet Tubman s'ha imposat amb el 38% dels vots a l'exprimera dama Eleanor Roosevelt.

Harriet Tubman va néixer sent una esclava l'any 1820. El 1849 va fugir dels seus captors i més tard es va dedicar a rescatar i a alliberar altres esclaus. Durant la guerra civil nord-americana es va unir als abolicionistes del nord del país i es va convertir en la primera dona que dirigia un assalt armat.

RECONEIXEMENT A LES DONES

L'organització que ha impulsat la mobilització ha assegurat que pressionarà el Govern de Barack Obama perquè es reconegui el paper de dones pioneres. “Aquí som al segle XXI i encara no hi ha dones als nostres bitllets i monedes”, ha criticat Susan Ades Stone, directora executiva del grup.

Les altres dues candidates que aspiraven a posar la seva cara en els bitllets de 20 dòlars són, a més de la ja esmentada Eleanor Roosevelt, l'activista pels drets dels afroamericans Rosa Parks Wilma Mankiller, la primera dona elegida com a cap dels natius americans.

Temes:

Racisme Esclaus