EL GRAN TERRATRÈMOL ASIÀTIC

Els espanyols que continuen desapareguts al Nepal són 35

El Govern envia un avió amb homes i equips de rescat a la capital del país

Les autoritats nepaleses calculen en 6.481 les víctimes mortals fins ara

Militars de la UME i membres de la Guàrdia Civil, abans de sortir cap al Nepal, ahir. / EFE / JAVIER BELVER

El Govern va rebaixar ahir de 59 a 35 el nombre d'espanyols no localitzats després del devastador terratrèmol que va arrasar el Nepal ahir va fer una setmana. Les autoritats de Kàtmandu, pel seu costat, van donar la xifra provisional de morts i ferits, 6.481 i 14.087 respectivament, i van advertir que pel temps transcorregut des del fort sisme és molt difícil trobar supervivents.

El ministre de l'Interior, José Manuel García-Margallo, va explicar ahir que l'ambaixador espanyol a l'Índia, que des de fa dies és a Kàtmandu, ha tingut accés a les llistes d'immigració nepaleses. Això li ha permès comprovar que un nombre significatiu d'espanyols havien sortit del país asiàtic sense comunicar-ho a l'ambaixada, i per tant estan «totalment fora de perill», va dir García-Margallo. Això explica la reducció del nombre de desapareguts.

Ahir també es va modificar la xifra d'espanyols sense localitzar al parc natural de Langhang. Han passat de nou a set. Dos dels no localitzats tenen cognoms hispans, però no nacionalitat espanyola. Precisament aquesta regió muntanyosa, una de les més afectades pel terratrèmol, és el destí de l'equip de cinc membres de rescat d'alta muntanya de la Guàrdia Civil que van viatjar a Nepal divendres i que ja estan damunt el terreny. A l'equip s'hi sumaran els dies vinents set companys i 47 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que ahir van sortir cap al Nepal.

CENTRE DE  COMANDAMENT  / L'ajuda al país asiàtic continua arribant des de diferents fronts, tot i que, segons va denunciar la representant de l'ONU a la capital nepalesa, Jamie MacGoldrick, encara hi ha massa traves duaneres, cosa que provoca que el material s'acumuli a l'aeroport en comptes de ser transportat a les víctimes.

El ministre de Finances, Ram Sharan Mahat, va advertir que s'estan enviant subministraments no prioritaris. «Hem rebut coses com ara tonyina i maionesa. ¿De què ens serveixen aquestes coses a nosaltres? Necessitem gra, sal i sucre», va afirmar, i també va demanar tendes de campanya i lones.

El Govern del Nepal ha afirmat que es necessiten 400.000 tendes. Es calcula que el terratrèmol ha destruït més de 160.000 vivendes. Save the Children va advertir que 320.000 nens poden estar-se mesos dormint al carrer.

«Els hospitals estan desbordats, l'aigua escasseja, els cossos segueixen enterrats sota la runa i la gent encara dorm a la intempèrie», va escriure en un comunicat un representant de l'Unicef. «Aquest és un caldo de cultiu perfecte per a les malalties».