MILLORA DE DRETS LABORALS

Vaga de treballadors de 'fast food' a més de 150 ciutats dels EUA

Els manifestants demanen un salari mínim de 15 dòlars a l'hora

Els treballadors de restaurants de menjar ràpid de 150 ciutats nord-americanes estan aquest dijous en vaga reclamant millors drets laborals. Amb el lema #fastfoodstrike, aquests empleats, la majoria de les cadenes Burger King McDonald’s, no van a la feina i les seves manifestacions han ocupat els carrers principals de DetroitNova York Kansas City. Alguns dels manifestants han estat detinguts pels policies. La seva principal reclamació és un sou més alt: de l'actual de 7,50 dòlars a l'hora volen passar a un mínim 15 dòlars. 

Els treballadors són optimistes ja que fa poques setmanes els treballadors dels 'fast food' de dos comtats a Maryland i al districte de Colòmbia han obtingut l'augment dels seus salaris respectivament a $15 i $11. 

La realitat és que, fins ara, no hi ha hagut cap augment de sou, només detinguts. «Hem creat un moviment» diuen els protestants. Amb el sou que reben alguns d'ells no poden pagar el lloguer d'un pis, els seus fills no poden anar a l'escola, no tenen assegurança sanitària i viuen gairebé en la mendicitat. Els manifestants lamenten que, encara que l'economia dels EUA està millorant, els seus sous mai creixen. Les seves reclamacions estan tenint ressò, ja que l'opinió pública els recolza i la xifra d'assistents a les manifestacions no para de créixer.

 

D'altra banda, segons la NBC, els dirigents de les principals cadenes de menjar ràpid han contestat que garantir un sou més alt significaria perdre llocs de treball i, al mateix temps, augmentar els preus dels productes. Els administradors de McDonald’s, han dit que, abans d'aplicar-ho, l'impacte d'un salari més alt ha de ser verificat al mercat. 

Mentrestant, els treballadors han organitzat un moviment molt ben estructurat amb comissions dirigides per un comitè que monitoritza totes les convocatòries de protestes a les ciutats pròximes. Els membres creuen que l'organització va creixent, ja que aquests dies hauran de reunir-se amb el sindicat UAW (United Auto Workers), moviments locals i treballadors d'altres cadenes.

Temes:

Menjar ràpid