Cronologia de les últimes catàstrofes aèries

En l'última setmana s'han estavellat tres avions, amb almenys 368 morts al mes de juliol

Dijous, dia 17, un avió de Malaysia Airlines que va ser abatut a l'est d'UcraïnaUcraïna va deixar gairebé 300 víctimes mortals i va avivar la tensió entre les forces governamentals d'Ucraïna i els rebels prorussos. 

Dimecres, un aparell de TransAsia AirwaysTransAsia Airways va deixar almenys 47 morts després de fer un aterratge d'emergència a Taiwan. Es desconeixen més detalls de l'accident, que es produeix després que el tifó 'Matmo' castigués l'illa amb vents de fins a 100 quilòmetres per hora i amb pluges torrencials.

Aquest dijous ha estat un avió de Swiftair Swiftair el que s'ha estavellat --segons confirmen fonts algerianes--. L'aparell feia el trajecte entre Burkina Faso i Algèria. Hi viatjaven 112 passatgers i 6 tripulants. L'avió ha perdut el contacte amb l'aviació civil algeriana 50 minuts després d'enlairar-se. Els 6 tripulants són de nacionalitat espanyola: hi ha dos mallorquins, tres madrilenys i un basc. 

En una setmana, tres avions. I encara no s'han aclarit les causes de la desaparició de l'avió de Malaysia Airlines que va sortir de Kuala Lumpur amb destí a Pequín el mes de març passat. Segueix sense saber-se què va passar amb el vol MH-3700.

Altres avions sinistrats

Malgrat la freqüència amb què s'han conegut notícies d'avions sinistrats aquest mes de juliol, en els últims anys ha estat en ocasions puntuals --encara que dramàtiques--  que s'han registrat accidents del mateix calibre. 

12 novembre 2001: Moren els 255 ocupants d'un Airbus-300 d'American Airlines que es va estavellar al barri residencial de Rockaway a Nova York.

- 25 maig 2002: Un Boeing 747-200 de la companyia taiwanesa China Airlines cau al mar, després de sortir de Taipei. Moren 225 persones.

- 17 juliol 2007: Un Airbus A320 de l'aerolínia brasilera TAM surt de la pista a l'aterrar a l'aeroport de Congonhas, São Paulo, i xoca contra un edifici. La pitjor tragèdia aèria del Brasil va causar 199 morts i un desaparegut (187 ocupants de l'avió i 13 atropellats a terra).

- 20 agost 2008: Un avió de Spanair que cobria la ruta Madrid-Gran Canària cau a l'aeroport de Barajas just després de l'enlairament. L'accident va deixar 162 passatgers morts, i 10 de tripulació.

- 1 juny 2009: Un Airbus A-330 d'Air France es precipita en aigües de l'Atlàntic quan volava de Rio de Janeiro a París, amb 228 persones. Segons l'anàlisi de les caixes negres, l'accident va ser degut a un error dels pilots, cosa que va exculpar el fabricant Airbus.