Lech Walesa fa gala al IESE de Barcelona d'un europeisme entusiasta

L'expresident de Polònia afirma que al seu pare li agafaria "un segon infart" si veiés que en l'actualitat no hi ha gairebé fronteres a Europa

Lech Walesa, ahir al IESE de Barcelona. / JORDI COTRINA

Una mica més del 22% dels polonesos es van molestar a anar a les urnes en les últimes eleccions europees, una dada que no va agradar a l'històric Lech Walesa, que aquest dilluns al IESE de Barcelona ha fet militància d'un europeisme ferotge. «Si avui desmantelléssim la Unió Europea, l'endemà hauríem de tornar a començar a reconstruir-la», ha dit.

Walesa, de 71 anys, ha repassat amb sornegueria i vehemència la història del seu país, d'Europa i els seus sistemes econòmics i socials en una conferència pensada per parlar de lideratges en temps convulsos i de canvi. S'ha acabat convertint en un apassionat cant a la integració europea. «El meu pare va morir durant la segona guerra mundial. Si tingués ara l'oportunitat de dir-li una sola cosa li diria: ‘Mira, ja gairebé no hi ha fronteres. Aquells soldats que hi havia entre Alemanya i Polònia ja no hi són. Podem entrar i sortir lliurement’. Segur que al cap de poc li agafaria un segon infart».

«Hem de mirar al passat. També es va dir que era impossible derrotar el comunisme», ha afegit. Ha estat una al·lusió als auguris fatalistes que planen sobre el manteniment de la unió continental. Un desafiament menor, ha vingut a dir, en comparació amb els canvis que va protagonitzar la seva generació. «Hi ha coses que no funcionen, però no calen revolucions, només algunes correccions».

En el funeral de l'enemic

Walesa, un electricista que va liderar l'insigne moviment Solidaritat, va ser elegit president polonès ara fa uns 25 anys. Va ser després d'anys d'aferrissats enfrontaments –pels quals va pagar amb un any a la presó– amb el règim comunista que presidia el recentment desaparegut Wojciech Jaruzelski. Walesa va assistir la setmana passada al funeral i, com a irreductible catòlic que és, es va posar de genolls a la missa en honor del seu enemic. «Tant de bo totes les decisions que em queden en la vida fossin així de fàcils», ha dit al ser preguntat sobre si va tenir dubtes a assistir a la cerimònia de l'adéu del general.

El seu bigoti pot haver perdut frondositat i vigor, però no el seu discurs. Walesa és un d'aquells expolítics reconvertits en fantàstic 'entertainer'. Reflexions d'envergadura esquitxades amb humor, el perfecte conferenciant. Una llàstima que requereixi traducció simultània.

L'expresident presumeix, a més, de parlar «directe i sense embuts», i regala dards a Vladímir Putin –«és una amenaça per als seus veïns»– com a Barack Obama. «M'ha decebut. El món és un caos, necessita un referent polític i moral, i els EUA han renunciat a liderar-lo. Si el veig li diré que el seu país ha de tornar a actuar com una superpotència i, si no vol, que cedeixi el superpoder a Polònia, que sabrà què s'ha de fer». Obama, precisament, serà demà a Varsòvia per rememorar els 25 anys de la democràcia polonesa. A Obama n'hi espera una de bona.