Tensió a l¿Est d¿Europa

Els EUA amplien al cercle pròxim de Putin les sancions a Rússia

La Unió Europea castiga 15 personalitats més per contribuir a la desestabilització d'Ucraïna

Washington anuncia noves mesures econòmiques contra persones i empreses vinculades al dirigent

Milicians prorussos apallissen un simpatitzant ucraïnès a la localitat de Donetsk, ahir. / REUTERS / MARKO DJURICA

Els Estats Units i la Unió Europea van anunciar ahir noves mesures per castigar econòmicament Rússia per la seva ingerència a Ucraïna, després d'acusar Moscou d'ignorar l'acord pactat a Ginebra per frenar la inestabilitat a l'est del país. Mentre Brussel·les es va limitar a afegir 15 personalitats polítiques i militars russes a la seva llista negra, Washington va sancionar també una miríada d'empreses energètiques i bancs en mans del cercle pròxim al president Vladímir Putin. El Kremlin va respondre prometent reciprocitat i acusant Occident d'adoptar una actitud «irresponsable».

Els EUA ja tenien a punt les sancions la setmana passada, però van esperar que la UE es posés d'acord per seguir actuant a l'uníson. El president Barack Obama considera que la pressió serà molt més efectiva si no hi ha esquerdes entre els aliats i fins ara s'ha resistit a actuar unilateralment malgrat les pressions d'alguns membres de la seva Administració, partidaris d'una resposta més severa.

Reblant més el clau, Washington ha sancionat set personalitats russes, després d'acusar el Kremlin de mantenir les seves «provocacions» a Ucraïna. En la llista hi apareixen noms com Igor Seixin, el president de la petrolera pública Rosneft; Dimitri Kozak, viceprimer ministre, i Viaixeslav Volodin, el número dos del gabinet de Putin. Cap podrà entrar als

EUA ni utilitzar els seus actius, si és que en tenen, al país.

RESTRICCIONS A LA IMPORTACIÓ / També va congelar els actius de 17 grans empreses en mans de l'oligarquia governant. A 13, a més a més, els va imposar severes restriccions perquè puguin importar des dels EUA, a la vegada que establia mesures per vetar les transferències de tecnologia que pugui beneficiar a l'Exèrcit rus. «No esperem un canvi immediat en la política russa», va reconèixer un alt funcionari de la Casa Blanca, però va subratllar que les sancions serviran «per infligir un mal molt més sever sobre la seva economia». La veritat és que l'economia russa està en caiguda lliure. Durant el primer trimestre de l'any, va créixer per sota de l'1%, mentre el ruble es depreciava davant el dòlar un 9% i la fugida de capital estranger superava tot el flux registrat el 2013. Més previngut segueix sent la UE, a causa dels estrets llaços econòmics que manté amb Moscou. Brussel·les va afegir 15 individus més a la seva llista de 33 sancionats.

Per als Vint-i-vuit, Rússia «no ha adoptat cap mesura efectiva per a una desescalada de la crisi», com es va acordar el 17 d'abril a Ginebra. Paral·lelament, Ucraïna i Eslovàquia van firmar un acord per possibilitar el flux invers de gas des de la UE cap a Ucraïna pel gasoducte eslovac i prevenir així que Kíev es quedi sense gas davant un bloqueig rus.