TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Diversos morts en combats a l'aeròdrom de la ciutat ucraïnesa de Kramatorsk

Les milícies prorusses s'han retirat i les forces ucraïneses han recuperat el control

Blindats de guerra en una carretera a prop de la ciutat d’Izium, a l’àrea de Kharkiv, aquest dimarts. / ROMAN PILIPEY (EFE)

Diverses persones han mort aquest dimarts en els combats que han lliurat forces especials ucraïneses i milícies prorusses a l'aeròdrom de la ciutat de Kramatorsk, a la regió oriental de Donetsk, baluard de la sublevació contra el Govern de Kíev. "Sí, hi ha morts", ha assegurat a l'agència UNN un portaveu del Ministeri de Defensa d'Ucraïna que havia informat prèviament d'una "operació especial" per alliberar l'aeròdrom controlat pels prorussos.

Un cop finalitzada aquesta operació, el president interí d'Ucraïna, Aleksandr Turtxínov, ha anunciat que "forces especials han alliberat l'aeròdrom dels terroristes". Mentrestant, mitjans russos que citen fonts de les milícies prorusses de la ciutat han informat d'entre quatre i onze morts entre els sublevats. "A l'aeròdrom hi ha quatre morts i dos ferits entre les milícies (prorusses). Els combats han cessat. Les milícies s'han retirat. La part ucraïnesa ha ocupat l'aeròdrom, que està sota el seu control", ha dit un portaveu dels sublevats a l'agència oficial russa RIA-Nóvosti.

El canal rus 'Rússia 24' ha entrevistat un portaveu de les milícies prorusses que ha assegurat que caces ucraïnesos han obert foc contra "civils" que s'han acostat a l'aeròdrom per suposadament convèncer els soldats que es passessin al seu bàndol. "Els militars han obert foc contra ells. Dos minuts després dos caces s'han enlairat i han començat a disparar des dels seus canons contra els civils a una altura de deu metres", ha dit Pável Petrov, portaveu prorús. Una font militar ha assegurat al diari digital 'Ukrainskaya Pravda' que els caces que estaven estacionats a l'aeròdrom "han sortit perquè no se sabia com acabaria l'assalt i els havien de protegir, per això han pujat".

El cap de l'operació antiterrorista llançada per Kíev, el general Vasili Krutov, ha advertit avui les milícies prorusses que "no hi haurà més ultimàtum" i que l'Exèrcit ucraïnès "combatrà els invasors estrangers". "Els ultimàtums són cosa de civils. Aquesta és una operació militar", ha dit Krutov a un grup de reporters a prop de la localitat d'Izium, a la regió de Khàrkiv. Krutov, general dels serveis secrets ucraïnesos, ha estimat en "uns 300 els homes armats que actuen a l'est d'Ucraïna, majoritàriament a Slaviansk", ciutat de la regió oriental de Donetsk, limítrof amb Rússia.

"Els combatrem perquè són invasors estrangers, bandits i terroristes", ha assenyalat el cap del Centre Antiterrorista i subcap del Servei de Seguretat d'Ucraïna. Turtxínov ha anunciat aquest dimarts el començament d'una operació antiterrorista a la regió de Donetsk per "defensar els ciutadans d'Ucraïna, frenar el terror i els intents de desmembrar el país". Diumenge passat va avançar la posada en marxa d'una "operació antiterrorista d'envergadura amb la intervenció de les Forces Armades" per restablir l'ordre a les regions orientals del país, de majoria russoparlant.

Temes:

Ucraïna