Reunió d'alt nivell entre els EUA i Rússia per la crisi d'Ucraïna

El secretari d'Estat nord-americà i el ministre d'Exteriors rus plantejaran les seves postures a Londres

Serguei Lavrov (esquerra) i John Kerry, durant la trobada que han tingut a Londres, aquest divendres. / Sean Dempsey (AP)

Quan falten dos dies per al referèndum de Crimea, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i el titular rus d'Afers EstrangersSerguei Lavrov, es reuneixen avui, divendres, a Londres per buscar sortides a la crisi d'Ucraïna.

Els dos ministres es reuniran a porta tancada a la residència de l'ambaixador nord-americà a Londres, a Regent's Park, i després oferiran una roda de premsa. Segons fonts oficials, abans d'aquesta reunió, considerada crucial de cara al plebiscit d'aquest diumenge a Crimea, el cap de la diplomàcia dels EUA es reunirà amb el primer ministre britànic, David Cameron, a la residència oficial de Downing Street.

Segons ha avançat el mateix Kerry, té previst presentar a Lavrov "opcions" per resoldre el conflicte, però ha advertit que els EUA i la Unió Europea (UE) poden prendre "serioses decisions" si finalment Rússia incorpora Crimea al seu territori.

Els dos ministres han mantingut consultes constants durant les últimes setmanes a mesura que s'han intensificat les tensions per la intervenció russa a Crimea i per la intenció d'aquesta regió de convocar un referèndum per integrar-se a territori rus.

El Govern de Cameron ha condemnat la incursió militar russa a Crimea i ha mostrat el seu suport a l'Administració interina de Kíev. El primer ministre ha advertit que el possible referèndum d'independència és "il·legal".

Els membres del G7 (els grups més industrialitzats del món) van demanar dimecres a Rússia que abandoni els seus intents d'incorporar la península ucraïnesa de Crimea.

També han demanat a Rússia que accepti un diàleg directe amb el nou govern de Kíev, establert després de la fugida a Rússia del president prorús Víktor Ianukóvitx.

El ministre britànic d'Exteriors, William Hague, va demanar ahir que es cancel·li el referèndum a Crimea sobre la seva inclusió a Rússia i va amenaçar Moscou amb noves mesures europees si no es produeixen "avanços" en la crisi ucraïnesa en els pròxims dies.

El cap de la diplomàcia britànica va sostenir que el referèndum a Crimea no seria "ni legal ni legítim".

La península de Crimea, a la riba del mar Negre, es prepara per decidir diumenge si es reunifica amb Rússia, de la qual va formar part fins al 1954. 

Temes:

Ucraïna