El Parlament ucraïnès nomena president en funcions Aleksandr Turtxínov

El també cap del Legislatiu demana als diputats que iniciïn consultes urgents per aconseguir una coalició amb majoria que formi Govern

Aleksandr Turtxínov, al centre de la imatge, ha estat nomenat president en funcions d’Ucraïna. / YURY MAXIMOV (EFE)

El Parlament ucraïnès ha designat avui com a president en funcions Aleksandr Turtxínov, mà dreta de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko (que aquest dissabte va recobrar la llibertat i va anunciar que es presentarà a les eleccions presidencials)Iúlia Timoixenko 

i des d'ahir cap del Legislatiu. El nomenament de Turtxínov, aprovat per 285 dels 339 diputats presents a la sala, es produeix després que el president Víktor Ianukóvitx fos destituït ahir per deixament de les seves funcions.

Poc abans del seu nomenament, Turtxínov ha demanat als diputats que iniciessin consultes amb urgència per estructurar una coalició de majoria capaç de formar Govern, un procés que s'haurà d'acabar abans de dimarts. S'espera que avui mateix pugui ser constituïda aquesta majoria, i després es podria procedir a la designació del nou primer ministre.

"La situació a Ucraïna, en particular l'econòmica, és catastròfica. El Govern de Ianukóvitx ha arruïnat l'economia i a les arques fiscals no hi ha diners", ha assenyalat el president de la Cambra i ara cap d'Estat en funcions. La designació de Turtxínov com a president interí del país s'ajusta al que estipula la Constitució del 2004, que ahir va ser restituïda per la Cambra i que estableix que en cas d'absència del cap de l'Estat, les seves funcions les assumeix el president del Parlament.

Destitucions ministerials

En la sessió d'avui, la Cambra també ha votat les destitucions dels ministres d'Afers Estrangers i Educació, Leonid Kozhar i Dmitri Tabtxnik, respectivament. Aquestes destitucions segueixen les ja aprovades ahir del titular d'Interior, el fiscal general i altres alts càrrecs per part del legislatiu.

Les fraccions parlamentàries opositores han agafat el control de la Rada Suprema aquesta setmana després que nombrosos diputats de la coalició governamental abandonessin les seves files i es canviessin de bàndol.

Temes:

Ucraïna