ACCIDENT A LETÒNIA

Almenys 32 morts a l'ensorrar-se el sostre d'un centre comercial a Riga

Les autoritats apunten a les obres d'enjardinament al terrat com a causa probable de l'enfonsament, però l'empresa constructora ho rebutja rotundament

Membres dels equips de rescat busquen supervivents entre la runa, a Riga. / AFP

Almenys 32 persones han mort a l'ensorrar-se aquest dijous a la nit el sostre d'un centre comercial a la capital de Letònia, Riga, segons fonts del Ministeri de Sanitat d'aquesta república bàltica. Segons el portal electrònic Mixnews.lv, encara queda gent (fins a 30 persones) sota la runa del centre comercial Maxima i es tem que hi hagi més víctimes.

Entre les víctimes mortals, hi ha almenys tres membres dels equips de rescat, segons ha confirmat a mitjans letons la portaveu d'Interior, Daiga Holma. Una trentena de persones han ingressat en hospitals amb ferides de diversa gravetat, inclosos severs traumatismes cranioencefàlics i de la columna vertebral.

Sota les restes encara queden supervivents, segons mitjans letons, que han informat d'una víctima que va aconseguir trucar per telèfon a la seva filla per dir que està viva i que té la cama ferida. Un periodista ha assegurat durant una connexió en directe amb una emissora de ràdio local que havia sentit crits sota la runa.

"La superfície dels treballs de rescat és extremadament àmplia, i les tasques de desenrunament es porten a terme molt a poc a poc i amb molt de compte, perquè les estructures ensorrades recorden un castell de cartes. Aixecar un bloc de formigó pot provocar la caiguda d'altres", ha explicat a la televisió letona la portaveu dels serveis de rescat, Inga Vetere.

Dos enfonsaments

L'edifici, construït fa menys de dos anys, va patir almenys dos ensorraments al vespre i va ser en el segon quan van morir els membres de l'equip de rescat que ja eren al lloc de la tragèdia. El cap adjunt del Servei Estatal de Bombers i Rescat, Normudn Plegermanis, ha apuntat aquesta matinada que l'estructura pateix nous enfonsaments cada cert temps.

Les autoritats municipals de Riga han apuntat a les obres d'enjardinament al terrat del centre comercial com una de les causes més probables de l'accident, una possibilitat que ja investiga la policia i que ha estat rotundament rebutjada per l'empresa constructora.

Mesures de seguretat

"Encara no es pot dir amb tota seguretat quina ha estat la causa de l'ensorrament del sostre del centre comercial Maxima, però una de les causes de la tragèdia podria ser l'incompliment de les mesures de seguretat durant els treballs" al terrat, ha dit el cap del departament d'Obres de Riga, Inguss Vircavs.

El funcionari de la capital letona ha assegurat que tots els projectes de l'empresa constructora RE&RE, responsable tant de construir el centre comercial com de les obres al terrat de l'edifici, seran inspeccionats els pròxims dies.

Segons el ministre letó d'Interior, Rihards Kozlovskis, un senyal d'alarma va sonar en una de les botigues del centre comercial mitja hora abans del succés.

Temes:

Letònia Riga