Rússia adverteix que un atac a Síria desestabilitzarà tot el Pròxim Orient

L'Iran augura un "desastre" i la Lliga Àrab expressa el seu rebuig a una intervenció militar contra Damasc

El ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, durant una roda de premsa, dilluns a Moscou. / KIRILL KUDRYAVTSEV (AFP)

Mentre els EUA, el Regne Unit i França greixen la maquinària militar per llançar un atac imminent a Síria, Rússia, aliat del règim de Baixar al-Assad, ha advertit aquest dimecres que una intervenció militar desestabilitzarà no només aquest país, sinó tot el Pròxim Orient.

Després de conversar telefònicament amb l'enviat especial de la Lliga Àrab i l'ONU, Lakhdar Brahimi, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha insistit que "no hi ha cap més alternativa que una solució politicodiplomàtica a Síria". "Les solucions militars no portaran res més que una desestabilització addicional a la situació que ja viu el país i la regió", ha subratllat el cap de la diplomàcia russa.

La Lliga Àrab, que admet la tesi que Assad va utilitzar armes químiques contra la població dels suburbis de Damasc el 21 d'agost, també rebutja la intervenció militar. Tant Brahimi com Lavrov han coincidit que "en aquest moment crític, totes les parts implicades i els actors internacionals haurien d'actuar de manera completament responsable i no repetir errors del passat", segons assenyala un comunicat del Ministeri d'Exteriors del Kremlin.

Lavrov també ha mantingut una conversa telefònica amb el seu homòleg nord-americà, John Kerry, i ha rebutjat els arguments d'aquest, que sostè que el règim d'Assad està darrere de l'atac químic.

Avís de Khamenei

També l'Iran --principal aliat de Síria a la regió-- ha expressat el seu rebuig a la intervenció militar. El líder suprem del país, Ali Khamenei, ha apuntat que un atac "seria un desastre per a la regió". "La regió és un polvorí i ningú pot predir el que passarà" si hi ha una intervenció militar contra Assad, ha subratllat Khamenei.