NOU ACTE SIMBÒLIC D'UN ARTISTA COMPROMÈS

El pianista israelià Barenboim rep la ciutadania palestina

El director d'orquestra defensa la coexistència entre els dos pobles

Desafiant una vegada més els seus crítics i en pro de l'entesa entre cultures enfrontades, el pianista i director d'orquestra israeliana Daniel Barenboim va rebre durant el cap de setmana la ciutadania palestina. "És un gran honor rebre aquest passaport", va dir després d'un recital al piano a la ciutat cisjordana de Ramal.la. "Espero que el meu nou estatus --va postil.lar el músic jueu, de 65 anys i origen argentí-- sigui un exemple per a la coexistència entre israelians i palestins".

El currículum de Barenboim, ple de gestes professionals com la direcció de l'Orquestra Simfònica de Chicago, la Staatskapelle de Berlín o La Scala de Milà, també està marcat per un accentuat compromís polític. Crític acèrrim del mur i de l'ocupació israeliana, Barenboim va fundar amb el difunt intel.lectual palestí Edward Said l'orquestra East Diwan, que reuneix joves músics àrabs i jueus. "Els destins del poble israelià i palestí estan lligats inextricablement. Hem estat beneïts, o condemnats, a viure junts, i jo em quedo amb el primer", va declarar a l'acceptar la ciutadania.

Barenboim no ha fugit mai de la controvèrsia. Fa set anys va cometre l'heretgia de representar a Jerusalem l'òperaTristany i Isoldade Wagner, el compositor predilecte de

Hitler. Llavors va afegir uns quants enemics a aquest sector de la dreta israeliana que el menysprea per les seves crítiques a l'ocupació. Preguntat per la visita del president dels EUA a la regió i les renovades esperances de pau, Barenboim va recomanar prudència. I es va recrear en la menció que va fer George Bush a l'ocupació: "Ara fins i tot la gent no gaire intel.ligent diu que l'ocupació ha d'acabar".