TENSIÓ AL SÀHARA OCCIDENTAL

El Polisario diu que està "a punt per a la guerra" si fracassa el diàleg

Abdul-Aziz és reelegit i demana a l'ONU que pressioni el Marroc

Després de diversos dies de confusió al voltant del congrés del Front Polisario, els tambors de guerra van tornar a redoblar ahir al Sàhara Occidental, en un intent d'elevar la pressió sobre el Marroc i l'ONU de cara a la negociació prevista a Manhasset (EUA) del 7 al 9 de gener.

"Els sahrauís estan a punt per a una llarga guerra", va dir el líder del Polisario, Mohammad abdul-Aziz, finalment reelegit al congrés de Tifariti amb el 85% dels vots malgrat que ell mateix havia animat les especulacions sobre el seu relleu. Abdul-Aziz va afirmar que "tots els sahrauís volen reprendre la lluita armada, però el Polisario segueix privilegiant, de moment, l'opció diplomàtica". Serà després de la reunió de Manhasset quan els sahrauís facin una "avaluació del procés de pau" i prenguin "decisions", va dir Abdelaziz, que va demanar a l'ONU que "pressioni el Marroc perquè compleixi les seves pròpies resolucions".

La declaració final del congrés anuncia el "reforç de la capacitat de l'Exèrcit d'Alliberament", denuncia la "inèrcia" de la missió de l'ONU sobre el terreny davant "les violacions sistemàtiques dels drets humans" per part del Marroc i crida una vegada més Espanya a assumir "les seves responsabilitats històriques, morals i jurídiques" en la descolonització del territori.

La reunió de Manhasset, envoltada de pessimisme, serà la tercera de les negociacions directes sobre el futur de l'antiga colònia espanyola --sota ocupació marroquina des del 1975-- auspiciades per l'ONU després dels repetits fracassos de la seva mediació des de l'alto el foc del 1991. En les dues primeres rondes no hi va haver avanços. El Polisario exigeix un referèndum d'autodeterminació que inclogui l'opció de la independència, rebutjada de ple pel Marroc, que només ofereix una autonomia sota la seva sobirania.