Tecnologia i salut

L’Hospital de Bellvitge adquireix un tercer robot Da Vinci per incrementar un 55% l’activitat robòtica

  • Permetrà potenciar l’àrea de Cirurgia General i Digestiva, especialitat en què s’iniciaran tres nous programes

HUB

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha adquirit un tercer robot Da Vinci que li permetrà passar de les 450 intervencions quirúrgiques robòtiques anuals a les 700, cosa que suposarà un increment del 55%. La nova adquisició del centre de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) permetrà potenciar l’àrea de Cirurgia General i Digestiva, especialitat en què s’iniciaran tres nous programes robòtics.

Aquesta tecnologia d’última generació permet una cirurgia de màxima precisió amb intervencions quirúrgiques mínimament invasives, que comporten menys dolors i complicacions per al pacient, redueixen l’estada mitjana postoperatòria i incrementen la seguretat del pacient.

En els dos quiròfans robòtics actuals, el HUB realitza aproximadament cada any unes 450 intervencions robòtiques dels serveis d’Urologia, Ginecologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Otorrinolaringologia. La incorporació del tercer robot permetrà arribar fins a les 700 intervencions en els pròxims anys en aquestes cinc especialitats, en algunes de les quals el HUB és el centre que en fa un nombre més elevat a tot Catalunya i l’Estat.

Incrementar l’activitat robòtica

Tres nous programes quirúrgics robòtics s’incorporaran al catàleg de l’Hospital de Bellvitge –cirurgia hepàtica, cirurgia biliopancreàtica i cirurgia bariàtrica–, amb l’objectiu de potenciar l’àrea de Cirurgia General i Digestiva, arran de l’evidència científica sobre un benefici més elevat pels pacients gràcies als procediments assistits per robot.

El HUB també incrementarà l’activitat robòtica en Cirurgia Toràcica, Ginecològica i Otorrinolaringologia, especialitzacions en les quals les indicacions de la robòtica segueixen en augment.

En el dia d’avui, el sistema robòtic Da Vinci és la plataforma més innovadora per a la cirurgia mínimament invasiva. El cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut en una consola des d’on utilitza virtualment unes pinces, treballant amb lents de fins a 15 augments, amb una visió tridimensional d’alta qualitat i una gran precisió. El sistema tradueix els moviments del professional en impulsos que es transmeten en braços robòtics, cosa que possibilita arribar a zones de difícil accés.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO