Comptes municipals

L’Hospitalet aprova de forma inicial els pressupostos per al 2022, encara marcat per la pandèmia

  • Des del govern local defensen que, amb 277,52 milions d’euros, es pretén avançar en la recuperació i reforçar l’escut social després de la crisi de la Covid

  • Han tirat endavant gràcies únicament als vots favorables de l’executiu del PSC, que té majoria absoluta

  • Es destinen 191 milions d’euros a polítiques finalistes en el marc del Pacte de Ciutat

Ayuntamiento de L'Hospitalet

El ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha aprovat de forma inicial el pressupost municipal per a l’any 2022, que és de 277,52 milions d’euros, cosa que representa un increment del 7% (18,18 milions d’euros) respecte a l’exercici anterior (259,34 milions). Aquest augment de la despesa «té per objectiu avançar cap a la recuperació econòmica i social de la ciutat sense haver d’apujar la pressió fiscal», defensen des del govern local.

Els pressupostos han tirat endavant gràcies únicament als vots favorables de l’executiu del PSC, que, amb 14 regidors, disposa de majoria absoluta al consistori. Per la seva banda, la secció local d’ERC (5 regidors) i L’Hospitalet En Comú Podem (3) s’hi han abstingut i Ciutadans (4) i el PP (1) hi han votat en contra.

Per al regidor de Planificació, Estratègia, Economia, Joventut i Esports, Francesc J. Belver, és «un pressupost social, verd i feminista». Segons el govern local és: social, perquè arriba a la xifra de 30,8 milions d’euros destinats a serveis socials; verd, perquè incrementa les dotacions dirigides al medi ambient en un 29%; i feminista, perquè incrementa en un 18,73% les polítiques d’igualtat i LGTBI.

Així, des del govern defensen que els comptes «s’adapten al context econòmic actual», amb la suspensió de les regles fiscals d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i amb l’increment de la previsió d’ingressos davant la recuperació econòmica. «La previsió és que el pressupost inicial es veurà incrementat amb les aportacions dels fons europeus i subvencions procedents d’altres administracions», assevera el govern del PSC.

Crítiques des de l’oposició

«Els pressupostos que ens presenta el PSC no són els que necessita l’Hospitalet. Són uns pressupostos insuficients per reactivar la ciutat i afrontar els reptes socials, econòmics i ambientals del present i del futur», ha remarcat el portaveu d’ERC, Antoni Garcia. El portaveu republicà ha afegit que els pressupostos tenen «molt marge de millora» i que, per això, s’hi han abstingut amb «voluntat de tendir la mà, d’establir un diàleg per millorar-los».

La regidora dels comuns Núria Lozano ha incidit que en el seu grup volen «uns pressupostos al servei d’una ciutat més sostenible i amb més justícia social, laboral, mediambiental i de gènere, que posi fi a bretxes i desigualtats, també a l’accés als recursos».

«Vostès tenen majoria absoluta per aprovar aquests pressupostos sense comptar amb la resta dels grups, però no esperin comptar amb el nostre recolzament si no hem pogut participar en la seva elaboració», ha remarcat el portaveu de Ciutadans a l’ajuntament, Miguel García. «Any rere any ens presenten un copia-enganxa de partides sense avaluar la despesa d’altres exercicis ni les noves necessitats que sorgeixen», ha afegit García.

Ingressos propis

Pel que fa als ingressos municipals, s’hi manté el pes dels ingressos propis, amb el 55,9%, procedents d’impostos, taxes, preus públics i ingressos patrimonials. «No s’incrementa la pressió fiscal malgrat reforçar l’escut social per no deixar ningú fora de la recuperació», justifiquen des de l’executiu.

Quant a les aportacions d’altres administracions, es preveu un increment del 7,55% a les aportacions de l’Estat respecte al 2021. La previsió és que l’Estat aporti el 36% dels ingressos, és a dir, uns 90 milions d’euros, i que la Generalitat faci una aportació del 4,4%, 11,17 milions d’euros, amb un decrement de l’1,22%. La resta d’administracions aportaran l’1,28%.

Despesa orientada al Pacte de Ciutat

Si el 2020 el pressupost municipal es va adaptar a la lluita directa contra la Covid-19, amb 80 mesures específiques d’actuació directa i prioritària, i el pressupost del 2021 iniciava el camí marcat pel Pacte de Ciutat, el pressupost per al 2022 desenvolupa les accions incloses en el Pacte de Ciutat. D’aquesta manera, es destinen 191 milions d’euros a polítiques finalistes en el marc del Pacte de Ciutat.

D’altra banda, el 2022 es destinaran 22 milions d’euros a l’apartat d’inversions, 15 milions més que en l’exercici 2021.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO