ART

El Museu de l'Hospitalet acull una exposició sobre el nu masculí

La mostra es qüestiona què significa ser home al segle XXI des d'«una mirada diversa, igualitària, interseccional i fugint del binarisme»

Es tracta d'una exposició itinerant de la Diputació de Barcelona que compta amb obres de Salvador Dalí, Pablo Picasso i Marià Fortuny

hospi

El Museu de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) L’Harmonia acollirà a partir del 8 d’octubre l’exposició ‘L’home despullat. Despullant els arquetips de la masculinitat’, una mostra itinerant de la Diputació de Barcelona que compta amb obres de Salvador Dalí, Pablo Picasso i Marià Fortuny.

En un comunicat, l’ajuntament i la corporació supramunicipal van explicar aquest dimecres 7 d’octubre que l’exposició, comissariada per Fina Dura i Txema Romero, es qüestiona què significa ser home al segle XXI des d’«una mirada diversa, igualitària, interseccional i fugint del binarisme, perquè hi ha tantes identitats com persones».

Històricament, la representació dels nus en l’art ha reflectit els tòpics i estereotips de gènere de la societat vinculats als sexes biològics.

En aquest sentit, mentre que la dona es presentava com a objecte de desig passiu, l’home gairebé sempre estava vinculat a l’expressió de la força i el poder, uns estereotips que les avantguardes artístiques del segle XX van trencar.

Nous corrents de desconstrucció

«Al llarg del XX, l’home es converteix en objecte de desig i l’arribada el cine, el còmic, la música, així com la indústria del perfum i la moda, aniran construint una imatge de la masculinitat més variada. L’exposició convida a reflexionar sobre el context actual, marcat per l’impuls del moviment feminista i els nous corrents de desconstrucció de les categories de sexe i gènere», ha explicat la Diputació.

A més d’altres artistes catalans destacats de finals del segle XIX i principis del XX, com Ismael Smith, Josep de Togoer, Marià Andreu, Josep Llimona i Lola Anglada, la mostra també compta amb peces d’artistes contemporanis com Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Francesa Llopis i Núria Güell.

Més notícies de l’Hospitalet, en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA