herència iconogràfica

L'Hospitalet acull una exposició sobre la imatge monumental de Franco

La mostra 'Fantasma '77. Iconoclàstia espanyola' es podrà visitar fins al 12 d'abril, i proposa un recorregut audiovisual a través de les estàtues eqüestres del dictador que es van instal·lar, i posteriorment desinstal·lar, a diferents ciutats espanyoles

fantasma77-2

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) inaugura aquest 20 de febrer l’exposició ‘Fantasma ‘77. Iconoclàstia espanyola’, que explora la imatge monumental del dictador Francisco Franco a partir de les estàtues eqüestres.

En un comunicat de premsa, l’Ajuntament ha explicat que l’exposició proposa un recorregut a través de les nou estàtues eqüestres de Franco que es van instal·lar, i posteriorment desinstal·lar, a diferents ciutats espanyoles com València o Barcelona.

La mostra presenta una instal·lació audiovisual, un cronograma amb les dates de col·locació i desmantellament de les estàtues, i fotografies i vídeos dels disturbis que es van produir a València quan es va retirar.

«El focus d’atenció de l’exposició són els fenòmens d’iconodulia [veneració] i la iconoclàstia cap a les representacions de Franco que permeten estudiar les polítiques patrimonials de l’Estat pel que fa a l’herència de la iconografia pública franquista en la nova monarquia parlamentària», afirma el comunicat.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 12 d’abril, està feta per l’artista visual Matteo Guidi, la doctora en belles arts Rebeca Mutell i l’historiador de l’art Jorge Luis Marzo.