PROJECTE CONJUNT

L'Hospital de Bellvitge i l'ICO tracten una cefalea amb radiocirurgia per primera vegada a Catalunya

Els dos organismes, ubicats a l'Hospitalet, preveuen que sigui una teràpia referent per a alguns casos de neuràlgia del trigemin

190305-trigeminjpg 1697242365

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat el primer programa de Catalunya i un dels primers d’Espanya per tractar un tipus de cefalea –la neuràlgia del trigemin– amb radiocirurgia, una teràpia alternativa que es posarà en marxa de manera conjunta entre l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet de Llobregat.

Es tracta d’una intervenció molt precisa amb un alt impacte en la qualitat de vida del pacient, ja que aquesta neuràlgia és un dolor crònic que s’origina en el trigemin, el nervi del cap que recull la sensibilitat de la cara i controla funcions com la de mastegar, i que pot afectar gairebé l’1% de la població, més habitual en dones i en persones més grans de 50 anys.

El dolor és intens i sobtat i pot aparèixer als ulls, la mandíbula, els llavis, les genives, les dents, el nas o el front; generalment es desencadena al tocar alguna d’aquestes zones, o al mastegar, parlar, somriure, badallar, raspallar-se les dents o fins i tot amb els canvis de temperatura.

Al novembre, aquests hospitals van debutar en el tractament amb un pacient en el qual havien fracassat els tractaments farmacològics i tenia una contraindicació per operar-se, amb presència d’un oncòleg radioteràpic amb experiència, i van aconseguir que desaparegués el dolor al mes de finalitzar el tractament i que ara es trobi en bon estat.

A mitjans de febrer s’ha realitzat el segon cas, i per això els responsables d’aquest primer equip a Catalunya preveuen que el programa sigui referent per a pacients amb neuràlgia del trigemin en els quals no hi hagi indicats els tractaments convencionals, com els fàrmacs (carbamazepina), la cirurgia oberta –el recurs més efectiu quan el dolor no aconsegueix remetre– o els procediments percutanis –menys invasius però amb pitjors resultats a llarg termini.

Una teràpia molt precisa

La radiocirurgia funcional és una teràpia complementària que consisteix a administrar de forma molt precisa i especialitzada radiacions ionitzants sobre aquest nervi amb un mètode estereotàctic (orientat per coordenades tridimensionals i guiat per la imatge), a través d’un model avançat d’accelerador lineal.

Aquesta unitat, ubicada a l’ICO, està especialment dissenyada per realitzar tractaments de radiocirurgia i altres tractaments de màxima precisió com la radioteràpia estereotàctica extracranial (SBRT), i aplica una radiació no invasiva –sense incisió– al pacient, immobilitzat amb una màscara de plàstic.

El càlcul de la dosi realitzada és d’una extrema complexitat, ja que la dosi administrada és molt alta i en una lesió de molt pocs mil·límetres, però el tractament és ambulatori (el pacient passa la nit a casa) i té habitualment una durada d’uns 45 minuts.

Treball conjunt

Un dels reptes més importants que ha plantejat aquesta tècnica ha sigut coordinar els diferents especialistes dels dos hospitals implicats: neuròlegs, neurocirurgians, oncòlegs radioteràpics, físics mèdics, neuroradiòlegs i neurofisiòlegs, principalment, que formen una unitat multidisciplinària de tumors cerebrals neurooncològics.

Diversos especialistes han seguit una formació i han passat la certificació de qualitat Novalis, que confirma que tenen la màxima capacitat per realitzar-lo i que ha sigut la primera que s’ha entregat a un equip hospitalari (ICO-HUB) d’Espanya.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA